Miten kipinä musiikkiin palasi Alexi Laihon kuoleman jälkeen? Janne Wirman kertoo Warmenin paluusta

30.8.2023 12:34

Warmen-yhtye sai alkunsa vuosituhannen vaihteen tietämillä, kun kovassa nosteessa olleen Children Of Bodomin kosketinsoittaja Janne Wirman löysi kuin ihmeen kaupalla aikaa sooloprojektille. Seuraavan kymmenen vuoden aikana Warmen julkaisi neljä studioalbumia: Unknown Soldier (2000), Beyond Abilities (2001), Accept The Fact (2005) ja Japanese Hospitality (2009).

Onko joku vanhojen aikojen Warmen-levytys noussut vuosien saatossa omaksi suosikiksesi?

– Voisin itse asiassa nostaa esiin yhden biisin, sillä Beyond Abilitiesin nimikkoraita oli aikoinaan nappiosuma. Yritin myöhemminkin tehdä jotakin samanlaista, mutta jotakin jäi aina puuttumaan, hymähtää Janne.

Warmenin viides levytys First Of The Five Elements puolestaan ilmestyi vuonna 2014, mutta se meni aikoinaan monelta ohi.

First Of The Five Elements julkaistiin Pledgemusicin kautta. Juuri kun levy tuli pihalle, crowdfunding-alustan homma alkoi sakata pahemman kerran. Kohta Pledgemusic meni konkurssiin, ja meidänkin levy jäi sen rytäkän jalkoihin, Janne kertoo.

– Meillä on nyt sopimus saksalaisen Reaper Entertainment -levylafkan kanssa, ja First Of The Five Elements ilmestyikin heidän toimestaan uudelleen viime keväänä. Se oli hieno juttu.

Tämä tervetullut uusintajulkaisu oli kuitenkin vasta alkusoittoa, sillä Warmenin vuosikausien ajan pölyä keränneet moottorit ovat nyt jyrähtäneet toden teolla käyntiin. Oikein hyvä niin, sillä toisinkin olisi voinut käydä.

Children Of Bodomin viimeinen keikka tapahtui joulukuussa 2019, eivätkä musahommat pahemmin kiinnostaneet sen jälkeen. Vuoden 2020 aikana en käytännössä soittanut nuottiakaan!

– Seuraavaksi Alexi menehtyi. Se oli kova isku, eikä se todellakaan ollut omiaan herättämään soittohaluja. Ajattelin tuolloin ihan oikeasti, etten tule enää koskaan palaamaan musan äärelle sen vakavammin.

Mitä sitten tapahtui?

– Warmenissa kitaraa soittava veljeni Antti ja yhtyeen basisti Jyri Helko sanoivat kerta toisensa jälkeen, että kokeillaan soittohommia edes yhden kerran. Joskus syksyllä 2021 sitten lupasinkin jätkille, että käydään sitten rykäisemässä – siis ainakin sen yhden kerran. Sitten lähdettiin meidän mummon vanhalle mökille viikonlopun ajaksi, ja meillä oli aivan älyttömän hauskaa. Ja musiikkiakin syntyi… Siinä kävi itse asiassa niin, että yhtäkkiä padot aukesivat, ja me saatiin tehtyä parissa päivässä neljä uutta biisiä. Kaikki nämä kappaleet (Warmen Are Here For None, The Driving Force, A World Of Pain ja Night Terrors) päätyivät myös Warmenin uudelle albumille.

Miten Here For None -levyn sävellystyö jatkui?

– Pidettiin toinen mökkisessio keväällä 2022, ja tuolloinkin syntyi reilusti materiaalia. Samalla tehtiin uusiksi hieman vanhempi Too Much, Too Late -kappale. Se oli alun perin eräänlainen synthwave-aihio, mutta sovitettiin se Warmenin muottiin. Näiden kahden isomman savotan jälkeen syntyi vielä muitakin biisejä, ja sitten Here For Nonen materiaali alkoikin olla kasassa.

Kun odotetun albumin ensimmäinen single Warmen Are Here For None ilmestyi, monen pitkän linjan diggarin suu loksahti auki. Vanhempien Warmen-levyjen power metal -sävyt olivat nimittäin saaneet tehdä tilaa melodiselle death metal -rymistelylle.

First Of The Five Elementsiltä löytyy Alexin laulama biisi Suck My Attitude. Digattiin sen rankemmasta ja äkäisemmästä meiningistä todella paljon, ja mietittiin jo tuolloin bändin linjan tarkistamista siihen suuntaan. Täsmälleen näin sitten tapahtuikin, kun alettiin kirjoittaa Here For Nonen kappaleita.

– Ainoastaan yksi juttu mietitytti. Warmenissa pitkään vetänyt Mirka Rantanen on klassisen koulun hevirumpali, eikä äärimmäisempi kama ole hänen ominta juttuaan. Oltiin huolissaan, että mitähän Mirka tuumii uudesta materiaalista, mutta sitten hän ilmoittikin vetäytyvänsä reserviin omasta tahdostaan – musiikkityylistä riippumatta, Janne naurahtaa.

– Mietittiin kannuttajaa jonkin aikaa, ja päätettiin sitten kysyä mukaan vanhaa tuttua Seppo Tarvaista. Valinta osui napakymppiin, sillä Sepon raivokas soittotyyli sopii Warmenin uuteen kamaan loistavasti.

Warmenin kokoonpano on mennyt muutenkin uusiksi, ja yhtyeessä on nyt vakituinen laulaja.

– Jossain vaiheessa mielessä kävi Soilworkin Björn Stridin pyytäminen albumin solistiksi, mutta idea ei lopulta ottanut tulta alleen, kertoo Janne.

– Sitten oltiin jo levyn nauhoitusvaiheessa – rummut olivat purkissa ja kielisoittimia tehtiin – eikä meillä ollut vieläkään laulajaa. Sitten eräänä päivänä tajusin, että Northerissa aikoinaan vetänyt ja Ensiferumin laulaja-kitaristina pitkään toiminut Petri Lindroos olisi todella kova. Pistin viestiä, että huvittaisiko lähteä rykäisemään. Petri tutustui musaan ja ilmoitti olevansa messissä. Ja jos mahtava rumputyöskentely nosti meidän biisit yhden pykälän ylemmäs, niin Petrin huuto teki täsmälleen saman jutun.

Nyky-Warmenin harteille on jo ehditty sovitella Bodomin jatkajan viittaa. Millaisia ajatuksia tämä herättää?

– Jotkut toimittajat ovat tosiaan kyselleet, että onko Here For None jonkinlaista jatkumoa Children Of Bodomin viimeiseksi jääneelle Hexed-levylle. Siitä ei missään nimessä ole kysymys, vaikka Here For None voikin paikoin tuoda mieleen COB:n. Mutta sitten taas toisaalta: levy on pullollaan juttuja, joita Bodom ei olisi missään nimessä tehnyt.

– Me tehdään Warmenin kanssa juuri sellaista musiikkia, mikä sattuu kulloinkin huvittamaan. Ja onhan itsestään selvää, että Here For Nonen kaltainen levy olisi ollut typerä veto silloin, kun Children Of Bodom oli vielä aktiivinen. Nyt kun bändiä ei enää ole, tällaisen albumin funktio on ihan erilainen.

Asiaa voi toki katsoa myös tältä kantilta: jos saa pitkään seurata lähietäisyydeltä äärimmäisen lahjakkaan metallisäveltäjän työskentelyä, olisi typerää olla vaikuttumatta millään lailla.

– Kun sävellettiin uutta Warmeniä, tajuttiin joidenkin ideoiden äärellä, että Allu olisi muuten soittanut ja sovittanut tämän kohdan juuri tällä tavalla. Ja sitten mekin tehtiin niin, sillä muunlaiset ratkaisut olisivat olleet huonompia. Olihan Alexi kuitenkin alansa kovin.

Millaista palautetta Warmen-diggareilta on tullut uuteen materiaalin liittyen?

– Vaikea sanoa, sillä en juurikaan seuraa esimerkiksi somekeskusteluja. Miksi en? Ei jaksa kiinnostaa. Onpa se sitten kliseisesti sanottu tai sitten ei, mutta me tehdään tätä ennen kaikkea itsellemme. Jos joku ei tykkää, niin voi voi. Ja jos jollekin toiselle uppoaa, niin sehän on oikein kiva juttu, hymähtää Janne.

Millaisia jatkosuunnitelmia yhtyeellä on?

– Omat arkkitehtiopintoni kestävät vielä pari vuotta, mutta aikomuksena on joka tapauksessa valmistua keväällä 2025. Siihen asti Warmenin toiminta tulee olemaan vähän hiljaisempaa, mutta sitten myöhemmin voidaan tehdä jopa kiertueita, mikäli siltä tuntuu, kertoo Janne.

– Yksittäisiä keikkoja on toki tiedossa aiemminkin, ja me soitetaan esimerkiksi Helsingin On The Rocksissa ja Tampereen Olympiassa 17.–18. marraskuuta. Tulkaahan mestoille!

Entä saako Here For None seuraajan jossain vaiheessa?

– Meillä on levy-yhtiön kanssa kahden albumin diili, ja eiköhän me se toinenkin levy tehdä.

Vielä yksi kysymys: millaisia ajatuksia nousee mieleen, kun mietit Children Of Bodomia juuri nyt?

– Ainakin se, että olen nykyään itsekin COB-fani. Kun innostuin musahommista uudelleen syksyllä 2021, palasin myös Bodomin levyjen äärelle. Ja silloin ymmärsin taas kerran, että sehän oli ihan vitun kova bändi!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 7/23.

Lisää luettavaa