Levyarvio: Kaiken maailman musiikkia mystisiltä taajuuksilta – Tuttu jazz- ja etno-puhaltaja teki ensimmäisen soololevynsä

Arvio julkaistu Soundissa 7/2020.
Kirjoittanut: Jussi Niemi.

Arvio

Otto Eskelinen
Pindarin sävel
Helmi Levyt

Viime vuosina Otto Eskelistä on kuultu etenkin Mystic Revelation Of Teppo Revon ja Astro Can Caravanin puitteissa, mutta ovat hänen puhaltimensa soineet monissa muissakin yhteyksissä. Nyt on vuorossa Eskelisen ensimmäinen soololevy.

Siinä sukelletaankin syviin vesiin. Liioittelematta voi sanoa Oton ottavan eri maissa äänitetyllä levyllä yhteyden jonkinlaiseen arkaaiseen ihmiskunnan sieluun. Jälki on kirjaimellisesti ”maailman musiikkia”, joskin kappalekohtaisesti enemmän tai vähemmän ugrilaisella virityksellä. Jälkimmäistä piirrettä vahvistaa erityisesti udmurttishamaani Kuchyran Yuri kahdessa kappaleessa. Sjulem Dartjosissa hän lausuu jonkinlaisen pakanaversion Isä meidän -rukouksesta ja Ummpussa (Unipuu) mies joikaa sanattomasti Oton ja Simo Laihosen säestäessä koivuhocchikuilla.

Isännän arsenaali koostuu erilaisista etnohuiluista, alttoklarinetista, puusaksofonista, mellotronista ja kanteleista. Nimensä mukaisessa Henget-kappaleessa soittaa bansuria ja tabloja Ashok Kumar Mehta, toisaalla Antero Mentun sitar tuo Intiaa kehiin. Jos nimiraidan suomalaiskuoro muistuttaa vähän turhaan musiikkiopistosta niin Murskautuneet tähdet naittaa ikiaikaista moderniin täysin saumattomasti.

Kaiken kaikkiaan Pindarin sävel on vahvaa lääkettä informaatioähkyyn ja vie kuulijan olennaisemmille ja mystisemmille taajuuksille.

Lisää luettavaa