”Asunto lähdössä alta ja mielenterveys heittelee” – Tapahtuma-alan hätä välittyy tuoreesta kyselystä

Lähes puolet vastaajista ilmoitti kärsivänsä vakavista mielenterveydellisistä ongelmista ja moni vaihtaa todennäköisesti alaa, mikäli rajoitukset jatkuvat kesän yli.
16.3.2021 11:50

Tiedotus- ja mediapalvelu Presshopper avasi 14.3. kyselyn, johon pyydettiin artistien ja vapaiden taiteilijoiden sekä tapahtuma-alan yritysten, yhdistysten ja keikkatyöläisten kuvauksia tilanteestaan ensimmäisen koronavuoden ja sen aikana toteutettujen tapahtumarajoitusten jälkeen. Vuorokaudessa kyselyyn vastasi 320 alan työntekijää, muusikkoa ja yrittäjää.

Yli 70% vastaajista kertoo kokevansa tilanteen henkisesti raskaaksi ja lähes 50% kertoi kärsivänsä erilaisista vakavista mielenterveydellisistä ongelmista. Vastaajat ovat kertomansa mukaan muun muassa ahdistuneita, loppuun palaneita, masentuneita ja apaattisia. Monet ovat hakeneet hoitoa näihin ongelmiinsa ja kertoivat saaneensa lääkityksen.

”Asunto lähdössä alta ja mielenterveys heittelee”, kommentoi tyhjentävästi eräs nimetön muusikko ja tapahtumarakentaja.

Moni muusikko putoaa työntekijän ja yrittäjän väliselle harmaalle alueelle. Vaikka töitä on tehty verokortilla, saattaa TE-toimistoa katsoa heidät yrittäjiksi. Ja vaikka tapahtumateollisuus on lento- ja laivaliikenteen ohella eniten koronapandemiasta kärsinyt toimiala, se ei ole saanut merkittäviä kohdennettuja avustuksia. Mikäli avustuksia on tullut, ne on jaettu ylätasolle eivätkä ole valuneet lainkaan pienemmille toimijoille, kuten päättäjien ajatuksena on ollut.

”Talous on vajonnut köyhyysrajan alapuolelle. Olen joutunut myymään kalustoa sekä käyttämään kaikki säästöt. Henkisesti ollut raskain vuosi. Keskivaikea masennus diagnosoitiin viime kesänä”, kommentoi nimetön ääniteknikko ja kiertuemanageri.

Kyselyyn osallistuneista 45% pitää varmana tai todennäköisenä sitä, että joutuu vaihtamaan alaa, mikäli rajoitukset jatkuvat kesän yli. Elinkeinoministeri Mika Lintilän lupailema tapahtumatakuu ei myöskään hirveästi lohduta.

”Henkilökohtainen talous on ottanut todella ison kolauksen ja yrityksen omavaraisuus vaarantuu päivä päivältä enemmän ja enemmän. Nyt on rahoitettu yritystä ottamalla itse lainaa ja lainaamalla rahat yritykselle. Jokainen päivä pahentaa syöksykierrettä. Henkisesti on todella raskasta, kun tulevaisuuden näkymiä ei ole, tai ne on vaan koko ajan synkempiä. Tästä huolimatta pitää kantaa vastuuta ei pelkästään omasta ja perheen jaksamisesta vaan myös henkilökunnan toimeentulosta ja jaksamisesta. En halua menettää hyvää henkilökuntaa muille aloille epidemian takia”, toteaa anonyymi tapahtuma-alan yrittäjä.

”Mahdollinen tapahtumatakuu epäilyttää suuresti. Pelkään että ne rahat jäävät festivaalin järjestäjälle eivätkä yhtään ainutta euroa valu alaspäin (ohjelmatoimistoille, artisteille, muusikoille, teknikoille, bussikuskeille, bussivuokraamolle, festarin tai bändin laitetoimittajille, merchandise tms. -kauppiaille, securitylle, cateringille, puhtaanapidolle jne.). Olen äänestänyt jokaisissa vaaleissa. Tällä kertaa en yhtään tiedä kenelle ääneni antaisin, kaikki puolueet tuntuvat unohtaneen kulttuuri- ja tapahtuma-alan”, kritisoi nimettömänä pysyttelevä ääniteknikko ja kiertuemanageri.

Tapahtuma-alaa voi tukea esimerkiksi Kotimaanavun ja Tapahtumateollisuus Ry:n yhteisen Työt kielletty -kampanjan kautta. Lisätietoja lahjoituksen tekemisestä tai tuen hakemisesta löytyy täältä.

Lisää luettavaa