”Kohta on kulunut vuosi. Toista vuotta emme kestä” – Suomalaisen elävän musiikin puolesta pidetään valtakunnallinen hiljainen hetki

Yleisöä Mitäs Mitäs Mitäs -festivaaleilla 2017

#VuosiHiljaisuutta-kampanja vaatii päättäjiltä tekoja ennen kuin on liian myöhäistä.

Suomen musiikkitapahtumien verkosto ja elävän musiikin alan edunvalvontajärjestö LiveFIN ry järjestää perjantaina 12. maaliskuuta valtakunnallisen hiljaisen hetken, jolla halutaan muistuttaa elävän musiikin kurimuksesta sekä herätellä päättäjiä auttamaan kriisiin ajautunutta alaa.

”Musiikkitapahtumien järjestäminen on ollut viimeisen vuoden ajan vuoroin kiellettyä, vuoroin tarkasti säädeltyä. Viimeisin toimialaa kurittava sulku on jatkunut marraskuusta lähtien. Elävän musiikin ala on sopeuttanut toimiaan ja etsinyt uusia, terveysturvallisia tapoja järjestää musiikkitapahtumia. Näillä toimenpiteillä tartuntariskiä on torjuttu tehokkaasti. Silti tapahtumien järjestämisen mahdollisuuksia on vain kiristetty, eikä vastuullinen toiminta ole avannut minkäänlaisia näkymiä tulevaan”, kertoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Jenna Lahtinen.

Hiljainen hetki on osa järjestön #VuosiHiljaisuutta-kampanjaa ja siihen osallistuu muun muassa 13 radiokanavaa, jotka hiljenevät perjantaina minuutiksi. Kampanjaa voi tukea myös Facebookissa. ja muissa sosiaalisissa medioissa #VuosiHiljaisuutta-aihetunnisteella.

”Kampanjalla haluamme muistuttaa, että kohta on kulunut vuosi. Toista vuotta emme kestä. Vieläkään ei ole syntynyt päätöksiä riittävistä tuista ja työkaluista, jotka mahdollistaisivat alan selviytymisen ja näkymän tulevaisuuteen. Ilman pikaisia toimenpiteitä ja riittäviä tukitoimia elävän musiikin tapahtumien järjestäminen vaikeutuu oleellisesti, sillä alan infrastruktuuri murenee ja osaaminen katoaa. Kampanjalla vaadimme päättäjiltä tekoja ennen kuin on liian myöhäistä”, sanoo LiveFIN ry:n hallituksen jäsen ja Ruisrockin vastaava tuottaja Piia Lääveri.

”Jokainen voi omalta kohdaltaan pysähtyä hetkeksi kuvittelemaan tilannetta, jossa oma elinkeino kiellettäisiin ja lähestulkoon kaikki ansaintamahdollisuudet torpattaisiin kokonaiseksi vuodeksi. Meidän alalla sellaista ei tarvitse kuvitella. Se on tämänhetkinen tilanne ja todellisuus. Miten kompensoidaan menetykset kymmenille tuhansille alan yrittäjille ja freelancereille niin, että he pysyvät hengissä? Miten saavutetaan tilanne, että pääsemme takaisin töihin? Miksi meitä kohdellaan niin vähättelevästi ja epäoikeudenmukaisesti muihin koronankurittamiin aloihin nähden? Alamme kaipaa pikaisia toimenpiteitä ja vastauksia, jotta tulevaisuuteen syttyisi jotain valopilkkuja. Nyt, tai ei luultavasti monenkaan meidän osalta enää koskaan!” kiteyttää kampanjaan osallistuva Von Hertzen Brothers Facebook-päivityksessään.

Myös tapahtuma-alojen edunvalvontajärjestö Tapahtumateollisuus ry on peräänkuuluttanut päättäjiltä ripeämpää päätöksentekoa ja konkreettisia toimia alan auttamiseksi. Tänään Tapahtumateollisuus ry ilmoitti tehneensä eduskunnasta kantelun oikeuskanslerille, jolta pyydetään kantaa siihen, onko tapahtuma-alan kohtelu ollut perustuslain vastaista. Lisää kantelusta voit lukea täältä.

Perjantaina 12.3.2021 klo 14.05 tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun hallitus tiedotustilaisuudessaan suositteli yli 500…

Julkaissut LiveFIN Maanantaina 8. maaliskuuta 2021