Israelia ei suljeta ulos Euroviisuista, vahvistaa EBU

Euroopan yleisradiounionin mukaan Israelin yleisradioyhtiö KAN täyttää kaikki osallistumisen edellytykset.
18.1.2024 12:33

Useissa maissa monet muusikot ja euroviisufanit ovat vaatineet Israelin sulkemista ulos tämän vuoden Euroviisuista Lähi-idän konfliktin takia. Esimerkiksi Suomessa toimitettiin Ylelle yli 1500 musiikkialan ammattilaisen allekirjoittama vetoomus, jossa vaadittiin Yleä painostamaan Euroopan yleisradiounionia (EBU) sulkemaan Israel ulos kisoista ja boikotoimaan Euroviisuja, mikäli Israelin annetaan osallistua.

Expressenin mukaan EBU on nyt antanut asiasta viimeisimmän päätöksensä, jonka mukaan Israel saa osallistua toukokuussa Malmössä järjestettäviin Euroviisuihin. EBU:n mukaan kisaan osallistuvat maiden yleisradioyhtiöt eivätkä hallitukset, ja Israelin yleisradioyhtiö KAN täyttää kaikki osallistumiseen vaadittavat ehdot ja edellytykset. EBU myös sanoo tiedotteessaan haluavansa pitää Euroviisut ”epäpoliittisena tapahtumana, joka yhdistää kaikkien maiden yleisöt musiikin välityksellä”. EBU:n mukaan päätös on myös linjassa esimerkiksi urheiluliittojen kanssa, jotka sallivat Israelin osallistumisen arvokisoihin.

Nähtäväksi jää, mitä päätös lopulta tarkoittaa esimerkiksi Suomen osallistumisen suhteen. Parhaillaan käynnissä olevan Uuden Musiikin Kilpailun, jonka voittajasta tulee Suomen viisuedustaja, finalisteista Jesse Markin on jo ilmoittanut, ettei aio lähteä Euroviisuihin, mikäli Israel on mukana. UMK:n tuottaja Anssi Autio on vahvistanut Iltalehdelle, ettei kilpailun voittajaa lähetetä viisuihin väkisin.

”Kilpailijat ovat sitoutuneet UMK:hon. Lähtökohtaisesti Euroviisuihin lähtee UMK:n voittaja, mutta emme tietenkään rupea pakottamaan sinne ketään”, Autio toteaa.

Lisää luettavaa