Rockveteraani Fish avautuu somessa: ”Brexit on tuhonnut brittiartistien mahdollisuudet keikkailla EU:ssa”

25.1.2021 13:10

Vuosina 1981-1988 progerockyhtye Marillionissa laulanut, sittemmin menestyksekkäälle soolouralle lähtenyt rockveteraani Fish julkaisi Facebook-sivuillaan pitkän kirjoituksen, jossa tämä avaa, miten Britannian ero Euroopan Unionista vaikuttaa brittibändien kiertueisiin ja keikkailuun EU:n maissa. Fish, oikealta nimeltään Derek William Dick tiivistää vaikutukset kirjoituksensa otsikkoon, joka kuuluu: ”Miten Brexit on tuhonnut brittiartistien mahdollisuudet keikkailla EU:ssa”.

”Minulla on syksylle buukattuna 32 keikkaa Euroopassa, mikä kattaa 43 päivää. Se on yli puolet siitä 90/180 päivän säännöstä (maassa voi oleskella 90 päivää 180 päivän ajanjaksolla, toim.huom.) , jotka minä ja tiimini saamme uusien sääntöjen mukaan oleskella EU:ssa. Tähän kun lisätään kaikki muut keikat ja mahdolliset festivaalit, mikäli koronarajoitukset sen sallivat, plus muut promootiomatkat, niin nuo 90 päivää 180 päivän ajanjaksosta täyttyvät nopeasti”, Fish kertoo esimerkkinä artisteille koituvista ongelmista.

”Minun tiimini on verrattain pieni, mutta meitä on kuitenkin 10: kuusi muusikkoa mukaanlukien minä itse, backlineteknikko, ääniteknikko, valomies ja tuotantomanageri. Nyt me kaikki tarvitsemme luvat jokaiseen EU-maahan erikseen. Esimerkiksi Hollannissa luvan käsittelumaksu on noin 250 puntaa per naama. Tämä tarkoittaa siis noin 2 500 punnan ylimääräistä kustannusta pelkästään lupiin, jotka kattavat vain yhden maan. Tämän vuoksi meidän ei ole järkeä keikkailla esimerkiksi Ranskassa, Belgiassa, Italiassa tai Espanjassa, missä soittaisimme vain yhden tai kaksi keikkaa. Jo pelkästään lupamaksun tekevät noista keikoista taloudellisesti kannattamattomia.”

”Rajoilla tullivirkailijoilla on kaikki oikeus pyytää meitä purkamaan koko rekan tai trailerin tutkiakseen, että sisältö mätsää asiakirjoja. Tämä tarkoittaa, että olemme joka rajalla jumissa tunteja, mikä vaikuttaa kuskien ajotuntimääriin. Riski, että myöhästymme keikalta, koska kuljettajan tunnit ovat täynnä, ei ole ottamisen arvoinen.”

Fishin pitkä avautuminen tuli muutamia päiviä sen jälkeen, kun joukko brittimuusikoita ja -bändejä kuten Led Zeppelin, Pink Floyd, Queen, Ed Sheeran, Sting, Radiohead, Elton John – sekä aiemmin positiivisemmin brexitiin suhtautuneet Roger Daltrey ja Bruce Dickinson – julkaisivat avoimen kirjeen, jossa kritisoitiin Boris Johnsonin hallitusta, joka ei ole onnistunut neuvottelemaan EU:n kanssa säännöistä, jotka eivät vaikeuta musiikkialan työntekijöitä. Myös Fish sanoo olevansa turhautunut ja huolissaan erityisesti nuorten muusikkojen pärjäämisestä.

”Olen oikeasti menettämässä toivoni musiikkiteollisuuden tilanteen sekä murskattujen unelmien suhteen. Täytän 63 ja olen kiitollinen siitä, mitä teollisuus ja fanit ovat antaneet minulle viimeisen 40 vuoden aikana. En voi kuvitella, millaista nuoren artistin on aloittaa uransa tällaisina aikoina”, Fish toteaa.

”Me, musiikkibisnes ja -teollisuus Isossa-Britanniassa olemme vaarallisessa tilanteessa. Kaiken sen jälkeen, mitä olemme antaneet maailmalle viimeisen 50 vuoden ja kauemminkin, kaiken sen taloudellisen ja kulttuurillisen menestyksen jälkeen, mitä olemme tarjonneet maalle muusikkojen, teknikkojen ja jokaisen elävän musiikin yhteisön jäsenen ja heidän musiikkinsa, luomustensa ja esitystensä kautta, me ansaitsemme parempaa kuin mitä hallituksemme meille antaa. Meidän täytyy ajatella asioita uudelleen ja mieluiten heti, koska tulevaisuutemme on vaarassa.”

”[Hallitus] on pettänyt koko brittiläisen musiikkiteollisuuden katastrofaalisella tavalla. Menestyneenä itsenäisenä artistina, jonka kansainvälinen kiertueura työllistää useita brittiläisiä, meidän tulevaisuutemme on vaarassa tuhoutua huonon päätöksenteoksen vuoksi.”

Lue Fishin koko kirjoitus täältä tai tuosta alta:

Lisää luettavaa