”En voi hukata rahaa tässä vaiheessa elämääni” – skotlantilainen veteraanirokkari kertoo rundaamisen karusta todellisuudesta

Marillionissa vuosina 1981–1988 vaikuttanut, ja sittemmin pitkän soolouran itselleen luonut Derek William Dick, tuttavallisemmin Fish, avutuu Facebook-sivuillaan rundaamisen taloudellisista haasteista.

”Tälle vuodelle ilmoittamani keikkapäivämäärät ovat ainoat, jotka soitan Euroopassa”, mies aloittaa kattavan selvityksensä. ”Jotkut ovat kyselleet, missä Italia? Ranska? Espanja? Ja niin edelleen. Totuus on se, että kattaakseni yhtyeen ja henkilökunnan palkat, keikkamyyjän osuuden, paikalliset verot, bussit ja hotellit, bensat, ruoan ja kaikki päivittäiset kiertämiseen liittyvät kulut, joita keskimäärin viisi keikkaa viikossa heittävä operaatio nielee, tarvitsisin ainakin 5000 dollaria per keikka. Tämä siis ennen kuin itse tienaan penniäkään!”

”Italiasta saamani tarjoukset ovat tähän saakka ovat olleet 2000 dollarin luokkaa. Otan ainoastaan takuusummat, sillä prosenteissa teoreettiset tulot eivät paljon lämmitä mikäli ihmiset eivät tule paikalle, ja olen monesti ennenkin saanut tuntea ottamani riskit nahoissani. Olen kuluista henkilökohtaisesti vastuussa itselleni ja palkkaamilleni ihmisille.”

Mies kirjoittaa ymmärtävänsä ja hyväksyvänsä kiertuelämän nykyiset realiteetit mukisematta.

”Agenttini tekee parhaansa keikkojen löytämiseksi, mutta mikäli promoottorit eivät ole valmiita maksamaan tarpeeksi kulujeni kattamiseksi, silloin keikkaa ei voida tehdä.”

”Liian moni bändi kiertää vain koska he eivät kykene tienaamaan albumimyynnillä ja mattimeikäläisellä on rajoitetusti rahaa käytettävissään konserttilippuihin, puhumattakaan nyt ajasta käydä keikoilla. Jotkut bändit ja promoottorit kärsivät, kun ’valioliigan’ bändit tulevat 65 punnan lipuillaan ja imevät kaiken ’käytettävissä olevan rahan’, ja hankaloittavat näin ’mestaruussarjan’ ja ’divareiden’ yhtyeiden lipunmyyntiä… Näin se musiikkibisnes pyörii nykyään ja hyväksyn sen.”

Mies kertoo, ettei halua nostaa lippujensa hintoja, mutta ei myöskään äänensä puolesta kykene esiintymään nykyistä tiiviimmällä aikataululla.

”Haluaisin lähteä tien päälle huhti-toukokuussa 2019 ja soittaa maissa, jotka puuttuvat tämän vuoden keikkakalenterista, mutta en voi ottaa riskiä, enkä voi hukata rahaa tässä vaiheessa elämääni. Agenttini yrittää saada kiertueen toimimaan ja hän yrittää neuvotella parhaan kykynsä mukaan, mutta mikäli takuusummat eivät ole riittäviä, en voi valitettavasti muuta kuin pysytellä kotona.”

”Sitä, että emme soita kotikaupungissasi tai -maassasi ei tulisi ottaa henkilökohtaisesti. Kyse ei ole valinnasta, vaan promoottoreilta saatujen kelvollisten tarjousten puutteesta ja, surullista kyllä, kysynnästä. Jotkut sanovat, että ’siellä hän vain valittaa’, mutta en tee niin. Hyväksyn tilanteeni ja toivon, että muutkin hyväksyisivät sen.”

Lopuksi mies kertoo aikeistaan lyödä hanskat naulaan vuonna 2020 ja kertoo arvostavansa faneiltaaan saamaansa tukea.

Voit lukea miehen päivityksen kokonaisuudessaan alta.