Taiteilijat voivat taistella tekoälyä vastaan uudella dataa ”myrkyttävällä” työkalulla

Nightshaden tarkoitus on sekoittaa taiteilijoiden töistä mallia ottavien tekoälyjen koodi pahemman kerran.
24.1.2024 16:16

Tekoälystä on tullut yksi tämän hetken kuumimpia puheenaiheita varsinkin taide- ja musiikkikentällä. Monet näkevät tekoälyssä ja sen tuomissa mahdollisuuksissa paljon hyvää ja sen avulla on esimerkiksi saatu siivottua ja korjattua John Lennonin vanha demoäänitys niin laadukkaaksi, että sen lauluraitaa pystyttiin käyttämään kokonaan uudessa The Beatles -kappaleessa. Mutta monille taiteilijoille ja artisteille tekoäly on kuitenkin uhka erityisesti tekijänoikeudelliselta kantilta, sillä keinoälyllä voidaan luoda asioita tyhjästä tunnettuja teoksia tai taiteilijoita imitoimalla ja kopioimalla. Tekoälystä ovat skeptiseen sävyyn puhuneet muun muassa Queenin Brian May, Sting ja Nick Cave.

Kuvataiteilijoille on kuitenkin kehitetty nyt uusi työkalu, jonka avulla nämä voivat pistää kampoihin heidän teoksistaan mallia ottaville DALL-E:n, Midjourneyn ja Stable Diffusionin kaltaisille tekoälyille. Avoimen lähdekoodin työkalu on nimeltään Nightshade ja sen tarkoitus on ”myrkyttää” digitaalisia kuvia lisäämällä pikseleihin ihmissilmille näkymätöntä dataa, joka pistää kuvaa ”opiskelevan” tekoälyn totaalisesti solmuun, kertoo MIT Technology Review. Tekoäly saattaa näin esimerkiksi alkaa ennen pitkää luulla kissaa koiraksi tai vaikka käsilaukkua leivänpaahtimeksi luettuaan Nightshadella käsiteltyjä kuvia.

”Tämä toivottavasti saa [tekoäly-yhtiöt] miettimään asioita kahdesti, koska on mahdollista, että käyttämällä meidän töitämme luvatta he saattavat tuhota koko systeeminsä”, sanoo kuvataiteilija Eva Toorenent ja toivoo Nightshaden kaltaisten työkalujen saavan tekoälyjä kehittelevät yhtiöt kunnioittamaan taiteilijoiden työtä ja maksamaan kunnon korvauksia käyttäessään heidän teoksiaan tekoälyjensä oppimateriaalina.

Lisää luettavaa