JOHNNY CASH: The Legend

Arvio julkaistu Soundissa 10/2005.
Kirjoittanut: Tero Alanko.
Tietenkin Johnny Cash (1932-2003) on legenda. Tämä kokoelma ei ole aivan tuon legendan mittainen.

Arvio

Johnny Cash
The Legend
Columbia

Tietenkin Johnny Cash (1932-2003) on legenda. Tämä kokoelma ei ole aivan tuon legendan mittainen.

1980-luvun puolivälissä Columbia Records yliviivasi Johnny Cashin nimen artistirepertuaaristaan, koska ei nähnyt hänessä minkäänmoisia kaupallisia mahdollisuuksia. Kuolema on musiikkimaailman johtava markkinamies ja nyt levy-yhtiö yrittääkin kirjoittaa historiaa uudestaan. Ehkä se jopa myöntää olleensa väärässä.

Johnny Cashin kuolemasta on kaksi vuotta. Siitä lähtien mustiin pukeutuneen miehen monivaiheista uraa on yritetty tulkita monituisilla julkaisuilla. The Legend -laatikon neljän temaattisesti kootun levyn jälkeen kokonaiskuva ei ole yhtään kirkkaampi kuin niitä ennen. Seitsemän julkaisematonta kappaletta tuntuvat vain hiekanjyviltä autiomaassa ja korrekti kirjanen toistaa tuttuja tarinoita.

Columbian esittämä tekosyy The Legend -laatikon julkaisemiselle on 50 vuoden kuluminen Johnny Cashin ensimmäisestä levytyksestä, Sun Recordsin julkaisemasta Hey Porter/Cry, Cry, Cry -singlestä. Kansion kaksi ensimmäistä levyä keskittyvät Cashin tutuimpiin kappaleisiin, kolmas on koottu suuren amerikkalaisen perinnelaulukirjan aarteista ja neljäs täyttyy yhteislevytyksistä perheen, ystävien ja muiden onnekkaiden kanssa. U2:n Zooropa-albumille äänitetty The Wanderer kuulostaa edelleen eksyneeltä, mutta Bob Dylanin kanssa Nashville Skyline -levyllä kaivatun Girl From The North Countryn on täytynyt olla todella kaunis.

Rick Rubinin johdolla tehdyt American Recordings -levyt on päätetty sivuuttaa kokonaan, mikä taitaa olla oikea ratkaisu. Kyseisten nauhoitusten kautta Johnny Cashiin rakastuneet – ja heitä on paljon – tuskin laittavat asiaa pahakseen. Uskoakseni enemmistö heistä kaipaa enemmän lakitupaan juuttunutta American Recordingsin viidettä osaa kuin tätä itsestään selvää, omaa merkitystään liioittelevaa laatikkoa.

Jos joku Rick Rubinin kanssa äänitettyihin levyihin rakastunut ei vielä ole tutustunut Johnny Cashin varhaistuotantoon, se käy helpommin ja halvemmin esimerkiksi Cashin 70-vuotispäivää juhlistaneen Man In Black -tuplan kautta. Säästyneen rahan voi käyttää vaikka kivikasvon suorapuheiseen, suomeksikin ilmestyneeseen omaelämäkertaan – legendan todelliseen tarinaan. 

Lisää luettavaa