Haastattelu: Black metalia Kiteeltä – näin kulttiyhtye Darkwoods My Betrothed aktivoitui vuosikymmenten hiljaiselon jälkeen

Miksi 1990-luvulla operoinut Darkwoods My Betrothed palasi kuvioihin nyt, kaikkien näiden vuosien jälkeen? Ja kuinka Tuomas Holopainen liittyi orkesterin jäsenistöön? Timo Isoaho jututti yhtyettä Soundiin 10/21.
29.11.2021 11:53

Kiteeläisen black metal -yhtye Darkwoods My Betrothedin ensimmäinen aktiivikausi osui 1990-luvulle, ja bändi julkaisi nopealla tahdilla kolme pitkäsoittoa: Heirs of the Northstar (1995), Autumn Roars Thunder (1996) ja Witch-Hunts (1998). Tuskin oli Witch-Hunts ilmestynyt, kun Darkwoods My Betrothedin päivät olivat jo luetut.

– Ei me varsinaisesti lopetettu, mutta homma vaan hiipui. Itse muutin pääkaupunkiseudulle, eikä basisti Teemu ”Hexenmeister” Kautonenkaan ollut tuolloin kuvioissa mukana, kertoo kitaristi Jouni ”Hallgrim” Mikkonen.

Laulaja Pasi ”Emperor Nattasett” Kankkusen energia taas kului muiden bändien parissa.

– Musiikilliset intressini olivat vuosituhanteen vaihteen lähestyessä Furthest Shore -yhtyeessä sekä Barathrumin Legions of Perkele -albumin tekemisessä ja sen jälkeisissä keikoissa.

Darkwoods My Betrothed teki 2000-luvun alkuvuosina joitakin keikkoja sessiomuusikoiden avustamana, mutta yhtyeen ydinkokoonpanon hiljaiselo kesti kesään 2020 asti.

– Uuden materiaalin tekeminen oli pitkään puheen asteella, mutta muun elämän kiireet menivät aina edelle, toteaa Mikkonen.

– Sitten tuli koronakesä 2020, ja kalenterissa oli perinteinen ”Kitteen poikien viikonloppu”. Paikalla oli myös yhtyeen ulkojäsenenä 1990-luvulla soittanut Tuomas Holopainen, ja bändin paluu tuli taas kerran puheeksi. Tuomaksella oli kerrankin aikaa Nightwishin kiertueiden siirryttyä hamaan tulevaisuuteen, ja päätös olikin pian selvillä. Että nyt jos koskaan on ”sen aika”.

Kaikki palaset loksahtivat nopeasti paikoilleen.

– Tuomas liittyi mukaan varsinaiseksi jäseneksi, ja minä, Teemu ja Pasi aloitimme tahoillamme uusien kappaleiden tekemisen. Jatkoimme siis tasan siitä, mihin aikoinaan jäimme, sillä vanhoilla levyillä kirjoitusvastuu jakaantui melko tasan meidän kolmen kesken, sanoo kitaristi.

Pian selvillä oli myös se, ettei alkuperäinen rumpali Tero Leinonen pysty osallistumaan yhtyeen toimintaan.

– Terolla ei ollut aikaa. Onneksi suurta hätää ei silti ollut, sillä Kai Hahto lupasi nauhoittaa uuden albumin rumpuosuudet.

Nyt käsillä on Darkwoods My Betrothedin uran neljäs studioalbumi Angel of Carnage Unleashed.

– Jo demovaiheessa selvisi, että levystä tulee yllättävänkin julma ja dynaaminen. Albumi syöksyy ääripäissään kauemmaksi kuin koskaan ennen ja mukana on myös uusia elementtejä, mutta biisien päälinjat nojaavat silti vahvasti 1990-luvulle. Angel of Carnage Unleashed on ainakin omissa korvissa selvää jatkoa vanhalle ajalle, sanoo Kankkunen.

– Darkwoods My Betrothed on aina ollut hiukan ”outolintu”, sillä meidän musiikissa on elementtejä, jotka herättävät tiukkoja mielipiteitä puolesta ja vastaan. Ne eivät ole koskaan itsetarkoituksellisia, ja tälläkin kerralla kirjoitimme ja nauhoitimme materiaalin tekemättä yhtään kompromissia. Sen vuoksi pystymme seisomaan sataprosentti sesti jokaisen biisin takana.

Angel of Carnage Unleashedin sanoitukset ovat oma lukunsa. Niihin on panostettu todella paljon.

– Aivan kuten Autumn Roars Thunderin aikoihin, haimme taas inspiraatiota Suomen historiasta. Tällä kerralla päädyimme Suuren Pohjan sodan aikakaudelle 1700-luvun alkupuolelle, joka oli suomalaisille todella synkkää aikaa, sanoo Kautonen.

– Tein tekstikonseptit yhdessä antropologian tohtori Steven Parhamin kanssa ja Steven kirjoitti varsinaiset sanoitukset sen jälkeen. Kaikki asiat on taustoitettu huolella, ja isossa kuvassa tarinat nojaavat Teemu Keskisarjan kirjaan Murhanenkeli. Näkökulma on erilainen verrattuna moniin muihin sotia käsitteleviin teksteihin: emme kuvaa suuria taisteluja tai kuninkaiden päätöksiä vaan näkökulmat löytyvät tavallisten ihmisten elämästä. Täytyy sanoa, että olen aivan liekeissä sanoituksista!

Entä sitten bändin jatko?

– Nyt näyttää siltä, että toimimme jatkossa ”studioprojektina”. Keikoille on toki kysytty, mutta Tuomas ja Kai ovat kiireisiä Nightwishin kanssa, ja Teemukin on pitkällä työkomennuksella ulkomailla, sanoo Mikkonen.

– En sitten tiedä, esiinnymmekö joskus tulevaisuudessa, mutta ainakaan tällä hetkellä kolmen sessiojäsenen kanssa keikkaileminen ei tunnu oikealta ratkaisulta!

Teksti: Timo Isoahp
Haastattelu on julkaistu Soundissa 10/21.

Lisää luettavaa