Metallipioneeri Darkwoods My Betrothed palaa pitkältä levytystauolta – Tuomas Holopainen on nyt mukana vakiojäsenenä

Eeppinen black metal -yhtye Darkwoods My Betrothed julkaisi Dark Aureoles Gathering -debyyttidemonsa keväällä 1994. Ensimmäinen pitkäsoitto Heirs Of The Northstar puolestaan seurasi 1995, ja tulevina vuosina ilmestyi kaksi muuta albumia: Autumn Roars Thunder saapui 1996 ja Witch-Hunts puolestaan 1998.

Näiden levytyksien jälkeen Darkwoods My Betrothedin originaalin materiaalin julkaisukanavat vaikenivat, ja tuskinpa kovinkaan moni on uskaltanut haikailla viime vuosina upouuden Darkwoods-materiaalin perään. Sellaista on kuitenkin luvassa ensi vuoden aikana – siis 23 vuotta edellisen pitkäsoiton jälkeen.

– Uuden levyn tekeminen oli vuosikausien ajan puheen asteella, ja biisien alustavia raakileitakin oli jonkin verran jemmassa. Mikään ajankohta ei kuitenkaan tuntunut sopivan, kun työt, perhe-elämä ja muut kiireet nielivät kaiken ajan, ja levyn tekeminen siirtyi kerta toisensa jälkeen, kertoo kitaristi Jouni ”Halgrim” Mikkonen.

– Kyllähän tätä koronatilannetta täytyy pitkälti kiittää siitä, että yhtye on viimeinkin toden teolla aktivoitunut. Parasta tässä silti on se, että uutta studioalbumia työstävä kokoonpano on käytännössä sama kuin bändin alkuaikojen jäsenistökin.

Millainen tarina DMB:n aktivoitumisen taustalta tarkemmin sanottuna löytyy?

– Meillä oli viime kesänä jokavuotinen ”Kitteen poikien viikonloppu” ja Tuomaksen (Holopainen, koskettimet) kanssa alettiin taas kerran puhua DMB:n paluusta. Tuolloin kävi alustavasti ilmi, että Nightwishin aktiviteettien puolesta Tuomakselta löytyisi aikaa alkuvuoteen 2021 asti. Tulihan siinä aika nopeasti mieleen, että nyt tai ei koskaan… Kesän loppupuolella päivitinkin hieman soitinkalustoani ja aloin kysellä muilta herroilta (laulaja Pasi ”Emperor Nattasett” Kankkunen ja basisti Teemu ”Hexenmeister” Kautonen), että olisikohan viimeinkin ”sen aika”. Yhdessä todettiin, että kyllähän se muuten on. Samalla täytyy myöntää, että kireä aikataulu meinasi aiheuttaa unettomia öitä, sillä valmiita biisejä ei vielä loppukesällä ollut, kertoo Mikkonen.

– No, aloimme saman tien pyöritellä riffejä ja nopeasti tuli selväksi, että meidän nykyiset musiikilliset intressimme liikkuvat pitkälti jossakin Autumn Roars Thunderin ja Witch-Huntsin välimaastossa. Tämä on toki varsin luonnollista, sillä niihin levyjen aikoihin biisien kirjoitusvastuu jakaantui aika tasan meidän kolmen – minun, Pasin ja Teemun – kesken.

Pystytkö tässä vaiheessa kuvailemaan tulevan levyn biisejä yhtään tarkemmin?

– Materiaali on hyvin monipuolista, ja mukaan tulee niin raakaa black metalia kuin eeppisempääkin tavaraa. Levyltä löytyvät DMB:n historian nopeimmat ja ilkeimmät biisit, ja toisaalta siellä on myös yhtyeen tavaramerkiksi muodostuneita isoja melodisia kuoroja ja akustisia kitaroita sisältäviä kappaleita.

– Osa nyt valmistuneista biiseistä on alustavasti sävelletty jo 90-luvun lopussa Witch-Huntsin valmistelemisen jälkeen, mutta varsinainen lopullinen kirjoitustyö tehtiin vasta tänä syksynä. Ja vaikka itse sanonkin, niin olemme hieman yllättyneitä – ja toki hyvin iloisia – siitä, että uusien aihioiden äärellä ei tule mieleen minkäänlainen ”vanhan lämmittely” vaan tuore materiaali tuntuu jopa yhtyeen uran parhaimmalta.

Millaista levyn valmisteleminen on tähän mennessä ollut?

– Tulevan albumin tekoprosessi on ollut täysin erilainen kun aikaisemmin: vanhojen levyjen materiaali treenattiin yhdessä, kun taas tällä kerralla jokainen on tehnyt omat demobiisinsä itse, jonka jälkeen niitä on muokattu ja työstetty yhdessä etäyhteyksiä hyväksi käyttäen. Onneksi nykyinen studioteknologia mahdollistaa tehokkaan ja järkevän etätyöskentelyn ja homma onkin sujunut oikein mallikkaasti.

– Samalla pitää alleviivata, että Tuomaksen osuus kappaleiden sovitustyössä on nyt ollut selvästi merkittävämpi kuin vanhoina aikoina. Ja onhan hän nykyään myös bändin varsinainen jäsen, eikä ainoastaan sessiosoittaja, kuten aikoinaan.

Siirretäänpä sitten puheenvuoro Teemu Kautoselle.

– Meillä kaikilla on selvästi ollut todella vahva latentti tarve tehdä uutta Darkwoods My Betrothediä. Jounilta tuli ensimmäinen tunnusteluviesti elokuussa, ja padot aukesivat välittömästi. Itsekin tein pari uutta biisiä saman tien. Jostakin alitajunnasta ne parikymmentä vuotta hautuneet ideat alkoivat pulpahdella esiin, melkein kuin itsestään.

– Kerrottakoon myös, että menemme studioon helmikuussa ja jatkamme sessioita kevään mittaan. Tulevan levyn rumpuosuudet soittaa Kai Hahto, sillä yhtyeen alkuperäinen rumpali (Tero Leinonen) ei pystynyt osallistumaan levyprojektiin näin nopealla aikataululla. Albumin tuottajana puolestaan toimii jo alkuaikoina kanssamme työskennellyt Tero Kinnunen!

Soundi palaa Darkwoods-asioihin ensi vuoden aikana. Samalla toivotamme oikein hyvää syntymäpäivää Tuomas Holopaiselle!