Sofistikoitunutta ja junttia – Perjantaibiisinä Pimeys: Urheiluhullu

"Itsensä vertaileminen muihin, ainakin salaa, tuntuu tutulta."

Hikisiä miehiä hymyilyttää. Kuva: Facebook / Pimeys

Soundi.fi:n Perjantaibiisi-sarjassa nostetaan kerran viikossa esiin yksi ajankohtainen kotimainen kappale. Tänään nautitaan Pimeys-yhtyeen Eppu-coverista Urheiluhullu.

Viime vuonna hienon Aika tihentyy -kakkospitkäsoittonsa maailmaan päästänyt Pimeys on tehnyt loikan mielenkiintoisille urille. Orkesterin esittämä, Eppu Normaalin alun perin vuonna 1990 julkaisema Urheiluhullu on nimittäin tuorein single 4.3. ilmestyvältä Eput rautaa 2 -tribuuttialbumilta. Juuri Pimeyden versioitavaksi kyseinen kappale valikoitui, koska juttu tuntui luontevalta:

”Harvalla bändillä on yhtä monta koskettavaa biisiä, jotka tuntuu siltä, että niissä lauletaan ’mun elämästä’.” Joel Mäkinen

Valitsimme Urheiluhullun, koska teksti on hieno. Laulun minän suhde urheiluun on uhmakas ja ”mailaapuristava”. Itsensä vertaileminen muihin, ainakin salaa, tuntuu tutulta. Tekstin lisäksi biisissä on hyvä svengi ja harmoniat. Isän levyhyllystä löytyi Rupisia riimejä, karmeita tarinoita, joka kolahti kovaa lukioikäisenä. Eput on samaan aikaan sofistikoitunut ja juntti, ja nokkela ja yksinkertainen. Harvalla bändillä on yhtä monta koskettavaa biisiä, jotka tuntuu siltä, että niissä lauletaan ”mun elämästä”, laulaja-kosketinsoittaja Joel Mäkinen tuumii.

Pimeyden toisen laulajan, kitaraakin soittavan Pekka Nisun mukaan Urheiluhullun sanoma on myös juuri nyt jopa ajankohtaisempi kuin biisin alkuperäisen julkaisun aikaan:

Elämme pinnallisia aikoja. Urheiluhulluus on edennyt aivan uudelle tasolle. Nykyään ihmiset päivittävät työmatkakävelynsä ja halonhakkuunsa sporttrackereihin ja sykemittari kerää dataa pilveen herkeämättä.

Kappaleeseen tullaan julkaisemaan myöhemmin myös Juha Ilmari Niemelän ohjaama musiikkivideo, jossa Pimeys-miehistö nähdään heittäytymässä rankalle treenileirille, jonka ankarana valmentajana toimii näyttelijä Jarmo Mäkinen.

Ensimmäinen Eput rautaa -albumi ilmestyi vuonna 2014. Toisen pläjäyksen tiimoilta olemme jo ennen Pimeyttä saaneet ihastella Pertti Kurikan Nimipäivien edesottamuksia.

Eput rautaa 2 -kiekon artisti- ja biisilista näyttää tältä:

1. Ike: Murheellisten laulujen maa
2. Nopsajalka: Kun olet poissa
3. Le Roi: Vuonna 85
4. Pimeys: Urheiluhullu
5. Iisa: Löydän ja menetän
6. Jukka Takalo: Suomi-ilmiö
7. Ville Leinonen & Enkelit: Näin kulutan aikaa
8. Jarkko Martikainen Ja Luotetut Miehet: Balladi kaiken turhuudesta
9. Pertti Kurikan Nimipäivät: Kuka ön Pertti Ström
10. Pate Mustajärvi: Diggaan itseäni
11. Hauli Bros: Nyt reppuni jupiset riimisi rupiset
12. Yö: Tahroja paperilla
13. Risto: Voi kuinka me sinua kaivataan

Perjantaibiisi Pimeys: Urheiluhullu

Viikoittain päivittyvä Parasta juuri nyt -listamme on edelleen paras: