Levyarvio: Sekoilua! Psykedeliaa! Herttaisia poplauluja! ”Se toinen Nirvana” hämmästytti 60-luvun lopulla

Arvio julkaistu Soundissa 7/2018.
Kirjoittanut: Timo Kanerva.

Arvio

Nirvana
Rainbow Chaser: The 60’s Recordings (The Island Years)
Island

Tämä ei ole SE Nirvana! Ei siis grungea, ei Kurt Cobainia, eikä mitään sinne päinkään.

Tämän Nirvanan muodosti 1960-luvun loppupuolella irlantilainen Patrick Campbell-Lyons ja kreikkalainen Alex Spyroupolos. Se levytti Islandille kaksi albumia (The Story Of Simon Simopath, 1967 ja The Existence Of Chance Is Everything And Nothing Whilst The Greatest Achievement Is The Living Of Life And So Say ALL OF US, 1968). Kuten levyjen nimistä saattaa päätellä, Nirvana oli villi, outo, kokeellinen ja hauska. Ensimmäinen lp tunnetaan siitä, että se oli ensimmäinen teemalevy (siis ennen Kinksiä, Whota ja Pretty Thingsiä) ja toinen taas siitä, ettei kukaan pysty muistamaan sen nimeä!

Nyt on tupla-cd:lle on kaivettu varastoista kaikki, mitä Nirvana Islandille levytti, eikä se olekaan ihan vähän: alkuperäisiltä albumeilta kun löytyi 22 biisiä ja tältä kokoelmalta peräti 52! On psykedeliaa, barokkirockia, sekoilua, puhdasta jazzia ja herttaisia poplauluja.

Eihän kaksikko yksin tähän kaikkeen olisi pystynyt. Yhteistyökumppaneiksi pojat saivat melkoisen tähtisikermän: Tony Visconti, Herbie Flowers, Madeline Bell, Muff Winwood, Big Jim Sullivan, vain muutamia mainitakseni. Kauppa ei kuitenkaan käynyt, ja Nirvana sai matkata valmiin kolmannen albuminsa kanssa PYE-yhtiön suojiin.

Lisää luettavaa