NIRVANA: Nevermind – Deluxe Edition

Arvio julkaistu Soundissa 10/2011.
Kirjoittanut: Juha Leveelä.

Kaksikymmentä vuotta sitten Nirvanan Nevermind järisytti maailmaa. Kaikilla mittareilla täydellisesti onnistunut levy nosti trion maailmanmaineeseen, ja aloitti yhtyeen hitaan syöksykierteen kohti maan povea. Se teki Kurt Cobainista sukupolvensa äänitorven ja ruumiillistuman: yhden viimeisistä todellisista rocktähdistä.

Arvio

NIRVANA
Nevermind – Deluxe Edition
Geffen Records

Kaksikymmentä vuotta sitten Nirvanan Nevermind järisytti maailmaa. Kaikilla mittareilla täydellisesti onnistunut levy nosti trion maailmanmaineeseen, ja aloitti yhtyeen hitaan syöksykierteen kohti maan povea. Se teki Kurt Cobainista sukupolvensa äänitorven ja ruumiillistuman: yhden viimeisistä todellisista rocktähdistä. Nevermind – ja etenkin Smells Like Teen Spirit -hitti – soivat kadotetun sukupolven elämän soundtrackina.

Tämä deluxe-painos sisältää originaalialbumin remasteroituna versiona, b-puolia ja joukon harvinaisuuksia. Harvinaisuudet ovat lähinnä kappaleiden demoversioita. Niiden arvo kytkeytyy biisien perässä olevaan pieneen tähteen, joka merkitsee teosten olevan ennen julkaisemattomia.

Osa mukaan ympätyistä kappaleista on mielenkiintoista kuunneltavaa, mutta vähintään yhtä suuri osa on joutavaa täytemateriaalia. Tosifaneja saattavat kiinnostaa Smart Studio -sessiot, joissa rumpuja paukuttaa Chad Channing, mutta rehellisyyden nimissä on todettava lisämateriaalin kalpenevan pahasti Nevermindille kelpuutettujen versioiden rinnalla. Lisukkeilla on korkeintaan kulttuurihistoriallista arvoa.      

Nevermind-levyn uusintajulkaisun todellinen täky löytyy valitettavasti vain Super Deluxe -versiosta. Mikäli haluaa nähdä ennen julkaisemattoman keikan Paramount Theatren lavalta, täytyy olla valmis kaivamaan kuvetta noin 100 euron verran. Eikö ahneudella ole mitään rajaa?

Lisää luettavaa