SUFJAN STEVENS: Come On Feel The Illinoise

Arvio julkaistu Soundissa 08/2005.
Kirjoittanut: Tero Alanko.
Esimerkiksi John Steinbeck ja Norman Mailer ovat kirjoittaneet lukuisia kirjoja amerikkalaisuudesta sellaisena kuin he sen näkevät. Myös folk-muusikko Sufjan Stevensin kutsumuksena on pureutua kotimaansa (psyko)historiaan enemmän kuin pintaa raapaisten.

Arvio

SUFJAN STEVENS
Come On Feel The Illinoise
Rough Trade

Esimerkiksi John Steinbeck ja Norman Mailer ovat kirjoittaneet lukuisia kirjoja amerikkalaisuudesta sellaisena kuin he sen näkevät. Myös folk-muusikko Sufjan Stevensin kutsumuksena on pureutua kotimaansa (psyko)historiaan enemmän kuin pintaa raapaisten. Hän on paljastanut haaveilevansa julkaisusarjasta, joka sisältäisi kullekin osavaltiolle omistetun albumin. Teksasin Stevens on tosin luvannut jättää väliin.

Sufjan Stevensin kotivaltio on jo oman levynsä saanut: kaunis ja avoin Greetings From Michigan: The Great Lakes State -albumi ilmestyi vuonna 2003. Toisena on vuorossa 74-minuuttinen tutkielma Illinoisista, jossa Stevens vietti osan teinivuosistaan. Osavaltion suurimmista hahmoista levyllä esiintyvät muun muassa Teräsmies, presidentti Abraham Lincoln ja sarjamurhaaja John Wayne Gacy, Jr. Myös Pohjois-Amerikan korkein rakennus eli Chicagon 110-kerroksinen Sears Tower on saanut oman ylistyslaulunsa, joka onkin kaikessa mietteliäässä alakulossaan yksi albumin hienoimmista.

Työmoraaliltaan moitteettoman Sufjan Stevensin falsettiääni muistuttaa vuoroin Tim Buckleysta, vuoroin nuoresta Neil Youngista. Muun muassa banjoa, kitaraa ja pianoa soittava muusikko on orkestroinut monet levyn kappaleista hellävaraisesti mutta rikkaasti. Lumoavimman ja samalla levyn hyytävimmän tunnelman Stevens saa aikaan kertoessaan klovniksi pukeutuneesta massamurhaajasta, joka teurasti kymmeniä homoseksuaaleja 70-luvulla: "The neighbours, they adored him/for his humor and his conversation." 

Lisää luettavaa