”Uteliaina ihmisinä emme malttaneet olla testaamatta asiaa empiirisesti” – Parasta juuri nyt -soittolistan vieraana Linnut, Linnut

Mitä tämän viikon soittolista onkaan syönyt sisäänsä?
5.11.2018 17:48

Soundin Parasta juuri nyt on viikoittain päivittyvä Spotify-soittolista, jolta löytyvät raikkaat, tuoreet ja huomionarvoiset uutuusbiisit niin Suomesta kuin ulkomailta.

Linnut, Linnut on helsinkiläinen kaksisydäminen popyhtye, jonka uusin sinkku vie kuulijan matkalle Viidenteen kerrokseen yhdessä Lapkosta ja Dallas Kalevalasta tutun Ville Maljan kanssa. Johanna Alaraasakan ja Eetu Toivasen muodostama Linnut, Linnut on perustettu vuonna 2013 ja bändin suomipopissa on kuultavissa sävyjä muun muassa Mew’n tuotannosta.

Miten Viides kerros syntyi? Mistä biisi sai innoituksensa?

– Biisin ensimmäinen versio on sävelletty jo vuosia sitten Linnut, Lintujen silloisen basistin Juuso Lepistön tekemän aihion pohjalta. Juuson laulamassa ensimmäisessä demossa oli niin mukavan mystillinen tunnelma, että päätimme rakentaa Johannan osuuden sen päälle sen sijaan, että olisimme sovittaneet demon naisäänelle. Tämän jälkeen biisi sai marinoitua pari vuotta, kunnes se saatettiin loppuun Ville Maljan ja tuottaja Jaani Peuhun kanssa, Eetu Toivainen kuvailee kappaleen syntyä.

”Villehän ei juurikaan ole ensimmäisellä kotimaisella levyttänyt, joten idea tuli sopivasti boksin ulkopuolelta.”

Lohduttomassa humalatilassa alkunsa saaneen kappaleen tarina sai inspiraationsa yhtyeen entisen basisti Lepistön omista sydänsuruista. Lepistö kertoo, että biisissä kuultava lause ”Se on korkein paikka, jonka sulle voin tarjota” viittaa juuri hänen oman kalliolaiseen viidennen kerroksen yksiöönsä, jonka muovimatto oli tupakantumppien rei’ittämä.

– Viides kerros kertoo tarinan kahdesta aikuisesta ihmisestä, jotka löytävät toisistaan uudestaan vuosia janottaneen vanhan suolan. Tähän uudelleenkohtaamiseen liittyy toki nykyisten puolisoiden pettämistä ja kaikkea muuta makoisaa draamaa.

Miten päädyitte pyytämään mukaan Ville Maljaa?

– Ville Malja taisi olla alun perin Suomen Musiikki -päällikkö Kari Hynnisen ehdotus. Villehän ei juurikaan ole ensimmäisellä kotimaisella levyttänyt, joten idea tuli sopivasti boksin ulkopuolelta. Kumpikaan meistä ei osannut kuvitella, miltä biisi voisi kuulostaa Villen tulkitsemana. Uteliaina ihmisinä emme myöskään malttaneet olla testaamatta asiaa empiirisesti. Ja kyllä kannatti, sillä lopputuloshan on himputin kova, Toivainen kuvailee nimivieraan pyytämistä mukaan biisille.

Linnut, Linnut eivät suinkaan ole lentämässä etelään, vaan yhtye lupailee julkaisevansa seuraavan sinkkunsa tulevan talven aikana. Jos kaksikkoa itseään on uskominen, luvassa on ”varsinainen menopala”.

Linnut, Lintujen lisäksi Soundin Parasta juuri nyt -soittolistalta löytyvät tällä viikolla muun muassa odotetun paluun tehnyt Slipknot, lähtölaskennan toisen levynsä julkaisuun aloittanut Temple Balls, vääjäämättömästä törmäyksestä varoitteleva Medeia, räppäri F:n kanssa voimansa yhdistänyt euforinen Afromikko sekä aiemmin syksyllä Lokakuu-EP:nsä myötä Tarkkailuluokalla esitelty Alli Varpu.

Tältä kuulostaa Soundin Parasta juuri nyt -soittolista viikolla 45:

Lisää luettavaa