Tarkkailuluokka | Alli Varpu: Kontrasti herkkyyden ja kovuuden välillä

Alli Varpu ja studioon yllättäen kutsutut.
Janita Tiussa

Alli Varpu oli lähes jo luovuttamassa musiikin suhteen, mutta päätti katsoa korttejaan vielä kerran. Se kannatti.

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Ensi viikolla Lokakuu-nimisen EP:nsä julkaiseva Alli Varpu on kotkalainen laulaja-lauluntekijä, jonka musiikissa vahva tarinankerronta on tasapainossa rockin energian kanssa. Pitkään musiikin ja teatterin parissa toiminut Varpu oli jo lähes luovuttanut musiikin suhteen, kun tuolloin väliaikaisesti Lapissa asunut lauluntekijä päätti katsoa vielä korttinsa musiikin saralla.

– Palasin takaisin Kotkaan ja ajattelin perustaa coverbändin, jotta pääsisimme soittamaan Kotkan Meripäiville. Samaan aikaan intuitioni johdattelemana päädyin kuitenkin työstämään biisejäni tuottaja Teemu Aallon kanssa, Alli Varpu avaa yhtyeen alkuvaiheita.

– Ensin minua kysyttiin coverbändiin, mutta sitten tulikin ilmi jossain vaiheessa, että studio onkin jo varattu. Päätin sitten lähteä mukaan ja investoida tähän, rumpali Axel Gustavson jatkaa tarinaa pisteestä, jossa hän astui mukaan remmiin.

– Joo, alussa kysyin varovasti ensimmäisissä coverbänditreeneissä, että pääsisittekö studioon soittamaan. Pojat suostuivat. Siitä yhtyeen ydinporukka muodostuikin eli basisti, rumpali ja laulaja, Alli Varpu kertoo ja myöntää, että bändiä voi tavallaan nimittää hänen sooloprojektikseen.

Mutta vain tavallaan. Kaikki soittajat yhdessä muodostavat kokonaisuuden, joka on Alli Varpun musiikki.

– Minä itse sävellän ja sanoitan biisit, mutta ilman bändiä ei olisi yhtään mitään. Musiikki on kuitenkin aina yhteistyötä.

Miten päädyit käyttämään artistinimeä Alli Varpu?

– Alli Varpu tulee kahdesta ensimmäisestä nimestäni. Ensin epäröin haluanko käyttää sitä, kun kaikki muutkin käyttävät nykypäivänä omia etunimiään artistinimenään. Kaveri kuitenkin rohkaisi ja sanoi, että tuo on just mahtava! ”Se tuo esiin kontrastia mitä sussa on.” Ajattelin, että niin totta.

Alli kertoo ensimmäisen nimensä tulevan nimestä Alfhild, joka tarkoittaa ”keijujen kanssa taistelevaa” ja löytyy myös Kalevalassa kaihomielen symbolina. Varpu, kuten mustikanvarpu, lienee selittävän itse itsensä.

– Nimi kuvastaa myös minusta löytyvää sellaista retro-hippimentaliteettia ja tuo esiin luontoa ja yhteyttä siihen. Siitä löytyy juuri sitä herkkyyden ja kovuuden kontrastia. Hetken miettimisen jälkeen, nimi tuntui luonnolliselta valinnalta, laulaja kuvailee.

”PMMP:n Kovemmat kädet -albumi oli kova juttu 13-vuotiaana, sillä se tuntui henkiseltä kodilta. Kasvoin siihen jotenkin kiinni.” – Alli Varpu

Ketkä ovat musiikillisia esikuviasi?

Janis Joplin, sillä hän on oman aikansa ja paikkansa hylkiö, mutta oli lavalla kuin kotonaan. Nirvana taas on esikuva juurikin mielettömän energiansa takia. He ovat osanneet keskittää energiansa oikein ja luoda jotain merkityksellistä. Mainitaan vielä Ismo Alanko, sillä hänen syvälliset sanoituksensa ja leikkisä musiikkinsa kiteyttää minulle rokin olemuksen, Alli Varpu listaa.

Facebook-sivuillasi nimeät vaikutteiksesi muun muassa PMMP:n ja Kauko Röyhkän. Mitä asioita olet ammentanut musiikkiisi Paulan ja Miran molemmilta puolilta ja Jukka-Pekka Välimaalta?

– PMMP:n Kovemmat kädet -albumi oli kova juttu 13-vuotiaana, sillä se tuntui henkiseltä kodilta. Kasvoin siihen jotenkin kiinni. Samaistuin hyvin Paula Vesalan kirjoittamiin sanoituksiin ja PMMP:n ilmentämään monipuoliseen naiskuvaan. Se on varmasti vaikuttanut musiikkini kehittymiseen. Kauko Röyhkältä olen lähinnä vain ammentanut musiikkiini tietynlaista rock-asennetta, että on okei olla oman tiensä kulkija, artisti kuvailee musiikkiinsa vaikuttaneita artisteja.

Julkaiset ensi viikolla (tiistaina 16. lokakuuta, merkatkaa kalenteriin) Lokakuu-nimisen EP:n. Mitä levyllä on luvassa kuulijoille?

– Miettimistä. EP:n kappaleet käsittelevät menetystä ja kokemuksia elämän rajapinnoista. Se on matka itseen ja materiaalisen maailman ulkopuolelle. Lyriikkavideot tulee myöhemmin kuvioon, joten pysykää kuulolla ja käykää seuraamassa somekanaviani, niin ette missaa niitä.

Mitä haluat sanoa ihmisille musiikillasi?

– Haluan kertoa muun muassa omista tunteistani kuten ilosta, tuskasta ja elämän väreistä, sillä joku voi samaistua ja saada siitä itselleen jotakin musiikkini kautta. Minulle musiikki on elämää suurempi asia, ja sitä varten täytyy tutkia myös pimeää puolta, muttei pidä jäädä sinne, ettei menetä itseään egollensa, Varpu pohdiskelee.

Alli Varpu on:
Alli Varpu – Laulu, koskettimet
Tuukka Kangas – basso
Axel Gustavson – rummut
Topi Sunila – koskettimet
Topi Raussi – kitara


Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Muista seurata myös Soundin Tarkkailuluokka-soittolistaa, jolta löydät (lähes kaikki) sarjassa esitellyt artistit nätisti yhdessä paketissa: