Miltä jatkuva vertailu Led Zeppeliniin tuntuu? Greta Van Fleet kertoi aiheesta Soundin haastattelussa

Greta Van Fleet on 2020-luvun alun kuumin nimi rockmusiikissa. Huhtikuussa toisen albuminsa julkaissut michiganilaisyhtye ennätti myös Soundin Mirko Siikaluoman haastateltavaksi. Julkaisemme katkelman artikkelista nyt verkkomuodossa.
28.4.2021 10:47

Greta Van Fleetin yhteydessä ei voi koskaan päästä yli siitä, että yhtyeen ensimmäisen levyn soundista on vedetty yhtäläisyyksiä Led Zeppelinin tekemisiin.

Michiganilaisyhtye on saanut samankaltaisuudestaan Led Zeppeliniin osakseen hirvittävästi lunta tupaan: jopa itse Robert Plant osallistui keskusteluun toteamalla Josh Kiszkasta: ”Heillä on kaunis pikku laulaja, vihaan häntä”. Nuoret miehet ovat kuitenkin löytäneet myös puolustajia muun muassa Dokken-kitaristi George Lynchistä.

Danny Wagner kertoo, että aluksi vertailu Zeppeliniin imarteli.

– Ensimmäiset ihmiset, jotka sanoivat siitä meille, olivat meidän vanhempamme ja olimme ylpeitä siitä. Kun aloimme keikkailla, niin kyllähän sen kuuleminen jatkuvasti alkoi jossain vaiheessa olemaan raskaampaa, Wagner myöntää, mutta näkee asiassa pian positiivisen puolen.

– Mutta toisaalta, ihmisen luontoon kuuluu etsiä yhtäläisyyksiä. Emme anna sen mennä ihon alle, koska loppujen lopuksi sillä ei ole meille väliä, vaan me teemme sitä, mistä pidämme. Kehitymme jatkuvasti eteenpäin ja uudella albumilla menemme eteenpäin kohti omaa soundiamme.

Ainakin toistaiseksi maineensa puhtoisena pitänyt Greta Van Fleet ei kuitenkaan ole tiettävästi ansioitunut sikailemalla yhtä paljon kuin Zepukat tekivät urallaan 1970-luvulla, mitä voi monella tavalla pitää hyvänä asiana.

Veljiä monessa mielessä

Kuten on kerrottu, Greta Van Fleetin kokoonpanosta löytyy kolme Kiszkan veljestä, joista bändin laulaja Josh ja kitaristi Jake ovat kaksoset. Rumpali Wagner kuuluu verisiteen puuttumisesta huolimatta tiukasti perheeseen.

– On tietyllä tavalla uniikkia, että kolme muuta ovat veljeksiä ja tulen itse eri perheestä, mutta siinä on enemmän hyviä kuin huonoja puolia. Pidämme kaikki toisiamme perheenä, vaikka en ole sitä sanan kirjaimellisessa merkityksessä. Vartuimme kuitenkin todella lähekkäin ja meillä on sitä kautta hyvin erityinen yhteys, Wagner kuvailee bändin sisäistä dynamiikkaa.

Ja kuten arvata saattaa, jokainen veljessarja ottaa joskus yhteen. Bändeissä syntyy aina kitkaa, mutta Kiszkan veljesten välillä riidat eivät mene koskaan henkilökohtaisuuksiin. Joskus rumpali joutuu sovittelijan rooliin.

– Joskus kaksosten välillä tuntuu myös olevan telepaattinen yhteys ja he pystyvät lukemaan toistensa mielet. He ovat täysin omalla tasollaan kommunikaatiossa, Wagner pohtii.

Greta Van Fleetin aloittaessa toimintansa oli bändin nuorin jäsen, basisti Sam Kiszka (s. 1999), vasta 13-vuotias. Vuonna 2013 mukaan tullut Wagner oli liittyessään vajaa 15-vuotias.

Wagner kertoo pitävänsä itseään onnekkaana, kun on päässyt kokemaan paljon muusikkona nuoresta iästä huolimatta.

– Olemme kuin pesusieniä, kun lähdemme matkustelemaan maailmalle. Imemme sisäämme kaikenlaista inspiraatiota eri asioista ja paikoista, ja se vaikuttaa varmasti tekemäämme musiikkiin, Wagner sanoo, ja nostaa Uuden-Seelannin ja Taru sormusten herrasta -trilogian kuvauspaikat esimerkkinä ikimuistoisista paikoista tien päällä.

– Näin luonnon keskellä kasvaneena on ollut myös hätkähdyttävää huomata maailmaa kiertäessä, kuinka paljon teollisuutta ja rakennettua ympäristöä maailmassa on.

Teksti: Mirko Siikaluoma
Lue koko haastattelu Soundista 4/21.

Lisää luettavaa