Muusikko, astrofyysikko, soitinrakentaja, hyväntekijä… – Tänään 70 vuotta täyttävästä Queen-kitaristista on moneksi

Paljon onnea Brian Harold May!
19.7.2017 10:57

Kiharasta tukastaan ja punaisesta kitarastaan tunnettu Brian May syntyi Hamptonissa Englannissa 19. heinäkuuta 1947. Matematiikkaa ja fysiikkaa opiskellut nuorukainen perusti Roger Taylorin kanssa Smile-yhtyeen, josta kehittyi Freddie Mercuryyn tutustumisen myötä Queen – ja loppu on historiaa, kuten sanonta kuuluu.

Tänään 70 vuotta täyttävä, arvokkaasti harmaantunut kitaristi on ehtinyt pitkän elämänsä ja lähes yhtä pitkän musiikillisen uransa aikana säveltää lukuisia hittejä (May ja Mercury sävelsivät leijonanosan Queenin kappaleista) ja esiintyä lukemattomalle määrälle silmäpareja ympäri maailman. Merkkipäivän kunniaksi kokosimme yhteen Mayn tähtihetkiä sekä mielenkiintoisia faktoja.

Red Special

Brian Mayn tavaramerkki on punainen kitara, joka on kulkenut hänen rinnallaan teini-iästä saakka. Innokas muusikonalku halusi itselleen kitaran, jotka tuohon maailmanaikaan olivat varsin kalliita kapistuksia, joten Brian ja tämän sähköinsinööri-isä Harold päättivät valmistaa sellaisen itse. Kahden vuoden uurastuksen jälkeen syntyi Red Special, jonka elektroniset osat saatiin radiosta ja televisiosta ja puumateriaali vanhasta tammipöydästä ja viktoriaanisesta takanreunuksesta.

Kitaran erikoisuuksiin lukeutuu myös epätyypillinen mikinvalintasysteemi: tavallisesti sähkökitaroissa käytetään kaksi- tai kolmevaiheista kytkintä, mutta Red Specialissa on yhteensä kuusi kytkintä, joiden yhdistelmillä saadaan aikaan erilaisia soundeja. Teknisiin ominaisuuksiin voi tutustua tarkemmin esimerkiksi Hackadayn kattavan artikkelin kautta.

Tunnistettava tyyli ja harmoniat

Brian May rankataan useimmissa äänestyksissä maailman parhaimpien kitaristien joukkoon ja satunnaisempikin kuulija tunnistaa oitis Mayn tyylin ja soundin. Mayn tavaramerkkeihin kuuluvat harmoniassa soivat, monikerroksiset kitarat ja itsetehdyn kitaran mahdollistamat erilaiset äänensävyt, joita saatetaan vaihtaa lennosta biisin aikana. Lisäksi May käyttää soittaessaan tavallisen plektran sijaan pennin kolikkoa.

Hyvä esimerkki Mayn harmoniakorvasta ja sävyjen kirjosta on – kitarasoolojen lisäksi – A Night At The Opera -albumin (1975) kappale Good Company, jossa May matkii kokonaista dixieland-orkesteria trumpetteineen, pasuuneinaan ja klarinetteineen päivineen. Lisäksi May soittaa kappaleessa banjo-ukulelea, jollaisella hän oppi soittamaan ennen kitaraan tarttumista.

Muun muassa kitaravirtuoosi Steve Vain on todennut seuraavaa: ”Pystyn kuuntelemaan ketä tahansa soittajaa ja sen jälkeen imitoimaan hänen soundiaan. Mutta Brian Maytä en pysty. Hän kulkee korkeammalla tasolla”.

Tähtitiede

Queenin uran alkuaikoina May opiskeli matematiikkaa ja fysiikkaa ja suoritti luonnontieteiden kandidaattitutkinnon fysiikasta vuonna 1974. May jätti astrofysiikan tohtoritutkinnon kesken 1974 Queenin suosion kasvaessa, mutta palasi kuitenkin vanhaan oppilaitokseensa Imperial Collegeen vuonna 2006. Hän sai väitöskirjansa eläinratavalon Doppler-ilmiöstä valmiiksi elokuussa 2007. May valmistui astrofysiikan tohtoriksi 14. toukokuuta 2008.

May on myös julkaissut kaksi artikkelia Nature-tiedelehdessä ja toimittanut Bang! Maailmankaikkeuden historia -kirjan yhdessä Sir Patrick Mooren ja Chris Lintottin kanssa. May toimii myös vuosittaisen Starmus-tiedefestivaalin sekä Asteroid Day -kampanjan yhtenä vetäjänä. Niin ja onpahan Maylla myös oma nimikkoasteroidinsa 52665 Brianmay.

Eläinaktivisti ja hyväntekijä

May on myös erittäin aktiivinen eläinten suojelija ja vastustaa muun muassa englantilaisten perinteistä kettujen metsästystä. Hän on myös kampanjoinut siili- ja mäyräkantojen puolesta. May on sanonut vuonna 2010 antamassaan haastattelussa haluavansa mieluummin tulla muistetuksi eläinten hyväksi tekemästään työstä kuin musiikista tai tähtitieteestä.

Maylle myönnettiin Brittiläisen imperiumin ritarikunnan komentajan risti tämän ansioista hyväntekeväisyydessä sekä musiikin saralla. Vuonna 2015 puolestaan löydettiin Brasiliasta neljä uutta sudenkorentolajia, jotka nimettiin Brian Mayn ja muiden Queen-jäsenten mukaan.

Musiikki

Vaikka kaikki Queen-jäsenet sävelsivätkin biisejä, leijonanosa yhtyeen kappaleista on Freddie Mercuryn tai Brian Mayn käsialaa. May myös lauloi Mercuryn ja Roger Taylorin tavoin harmonioita ja jonkun verran myös lead-osuuksia kuten kappaleissa Some Day One Day (Queen II), 39, Good Company (A Night At The Opera) ja Sail Away Sweet Sister (The Game).

Mayn säveltämiin hitteihin lukeutuvat muun muassa Keep Yourself Alive, Now I’m Here, 39, The Prophet’s Song, Tie Your Mother Down, We Will Rock You, Fat Bottomed Girls, Hammer To Fall, Who Wants To Live Forever, I Want It All ja The Show Must Go On.

Queenin lisäksi May on julkaissut soolona kolme studioalbumia, joista yksi toimii myös Furia-elokuvan soundtrackina. May on myös vieraillut muun muassa Meat Loafin, Black Sabbathin, Hank Marvinin, Steve Hackettin, Status Quon, Foo Fightersin, Lady Gagan ja Motörheadin levytyksillä – ja tämä on vain pieni pintaraapaisu kaikista yhteistyökuvioista.

Laitetaan loppuun vielä kokoelma parhaita paloja Mayn musiikilliselta uralta. Vielä kerran: paljon onnea May ja nähdään marraskuussa Hartwall-areenalla Helsingissä!

Lisää luettavaa