Brian May Queenin nykykunnosta: ”Olemme elävä kokonaisuus, emme mitään museotavaraa”

Brian May löytää nykyisen Queenin ja Freddie Mercuryn johtaman poppoon väliltä paljon samankaltaisuuksia.

Parhaillaan Yhdysvaltoja kiertävän Queenin kitaristi Brian May sanoo Rolling Stonen haastattelussa yhtyeen nykyisen keikkakunnon ja hybriksen palauttavan vanhat hyvät ajat hänen mieleensä. ”Se tuo tuntuu vanhoilta hyviltä ajoilta, sillä homma on kasvanut yhtä suureksi kuin aikoinaan”, May intoilee. ”Tunnen itseni etuoikeutetuksi ja onneekkaaksi voidessamme esiintyä areenoilla. Mittakaava on itse asiassa suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Se on suurta, vaarallista ja niin liveä kuin se koskaan ollut. Olemme elävä kokonaisuus, emme mitään museotavaraa.”

Yhtyeen aloitettua Yhdysvaltain-kiertueensa kesäkuussa ja sen jatkuessa elokuun alkuun, orkesteri esittää keikoillaan paitsi hittejä, myös harvinaisempaa materiaalia. ”Muistan Princen sanoneen ’liikaa hittejä, liikaa hittejä'”, May toteaa. ”Se on positiivinen ongelma. Heitämme sekaan muutamia kappaleita, joita ihmiset eivät ole nähneet ja kuulleet pitkään aikaan, mutta ongelma onkin siinä, mitä jätämme pois.”

May lupailee faneille olevan tarjolla ”Vanha kunnon ’Americana Queen’ kunnian päiviltä… ajanjaksolta, jolloin ikään kuin iskimme amerikkalaisyleisön kollektiiviseen tietoisuuteen.” Yhtye on esittänyt klassikkokappaleidensa lisäksi muun muassa nykyisen nokkamies Adam Lambertin omia kappaleita sekä Mayn soolotuotantoa. ”Olemme yhtä joustavia kuin ennen vanhaan”, May toteaa. ”Emme soita taustanauhojen  kanssa tai klikkien päälle, joten voimme valita itse suuntamme ja tehdä mitä haluamme. Tunnemme Adamin jo sen verran hyvin, että saamme pidettyä paletin kasassa. Joten se tuntuu kuin vanhoilta ajoilta. Mutta tietenkin tilanne on uusi, sillä soitamme 1970-luvulla soittamamme yleisön lapsille ja lapsenlapsille. Olemme myös hitusen vanhempia, emme paljon, mutta vähän kuitenkin.”

Kitaristi vertailee yhtyettään hieman myös muihin aikalaisiinsa.

”Vein lapseni jonkin aikaa sitten Aerosmithin konserttiin. Aerosmithin ura peilailee tietyssä mielessä omaamme. Kaikki on aitoa, vaarallista ja liveä ilman suojaverkkoa. Katsoin lasteni ilmeitä ja ajattelin ’Minun ei tarvitse pyydellä tätä anteeksi. Tämä on aito asia.’ Mielestäni me olemme aito asia. Olemme mitä olemme, eikä se ole täydellistä, mutta se on jotain, jota et ole ennen nähnyt. Se on jotakin, joka syntyy ja elää hetkessä.”

Kysyttäessä, onko pitkään työn alla olleesta Freddie Mercury-/Queen -elokuvasta mitään uutta kerrottavaa, May paljastaa prosessin edenneen jo hyvän matkaa.

”Kyllä, uutinen on se, että se on todellakin tapahtumassa. Olemme puuhailleet tämän parissa jo 12 vuotta, mutta olemme nyt todella lähellä julkistusta, joka tarkoittaa sitä, että Fox on näyttänyt projektille vihreää valoa ja aloittaa rahoituksen. Joten kyllä, alamme olla todella lähellä.”