Neljä vuosikymmentä punkin huippuhetkestä – vaan julkaistiin vuonna 1977 paljon muitakin klassikoita kuin räyhärockia

Merkkipaaluja-sarjassa keskitytään tällä kertaa myyttiseen vuoteen 1977, jolloin punk-skene oli korskeimmillaan.
11.1.2017 19:00

Vaikka punk rockin juuret ulottuvatkin vielä taaemmas, vuosi 1977 on ikuistunut mieliin aikana, jolloin punk-liike ja -musiikki räjähtivät maailmankartalle ja jättivät pysyvät jälkensä kulttuurihistoriaan.

Työttömyys, kapinallisuus ja viha auktoriteetteja vastaan synnyttivät liikkeen, jonka yksinkertainen musiikki oli vastalause rockin dinosauruksille ja tekniseen taituruuteen perustuvalle soitolle.

1970-luvun alussa toimi jo monia punk rockin esiasteiksi luettavia proto punk -yhtyeitä kuten New York Dolls, The Stooges ja MC5. Ramoneskin julkaisi debyyttialbuminsa jo 1976. Vuonna 1977 muistetaan kuitenkin punkin huippuvuotena, jolloin ilmestyi koko joukko alan klassikoita.

Myös Suomessa julkaistiin tuolloin Briard-yhtyeen ensimmäinen single I Really Hate Ya, jota pidetään maamme ensimmäisenä punk-levytyksenä. Yhtyeen kokoonpanoon kuuluivat Andy McCoy, Pete ”Räkä” Malmi, Ilkka Hulkko ja Seppo Vainio.

The Clash – The Clash

Huhtikuussa julkaistu Clashin debyyttilevy äänitettiin kolme viikonloppua kestäneissä sessioissa ja maksoi 4 000 puntaa. Se nousi julkaisuviikollaan Briteissä albumilistan sijalle 12.

The Damned – Damned Damned Damned

Helmikuussa julkaistu The Damnedin debyyttilevy on ensimmäinen briteissä julkaistu puhdas punk-levy.

The Jam – In The City

The Jam otti omaan punkkiinsa vaikutteita 1960-luvun mod-musiikista kuten The Wholta ja Small Facesilta. Yhtyeen debyyttialbumi sai ilmestyessään kriitikot suorastaan polvilleen.

Johnny Thunders and The Heartbreakers – L.A.M.F.

Entisten New York Dolls -muusikkojen, Johnny Thundersin ja Jerry Nolanin perustama Heartbreakers julkaisi ainoastaan yhden levyn, joka otettiin vastaan ristiriitaisin tunnelmin. Kappaleita ja soittoa kehuttiin, mutta kehno miksaus haukuttiin lyttyyn.

The Ramones – Leave Home ja Rocket To Russia

Ramones oli uransa alkuvaiheilla varsin tuottelias. Huhtikuussa 1976 julkaistu eponyymi debyytti sai jatkoa tammikuussa 1977 Leave Home -albumista ja kolmas levy Rocket To Russia julkaistiin jo saman vuoden marraskuussa. Nämä kolme levyä jäivät alkuperäisnelikon ainoiksi levyiksi ja seuraavalla pitkäsoitolla Marky Ramone korvasi tuottajaksi siirtyneen Tommy Ramonen rummuissa.

Sex Pistols – Never Mind The Bollocks, Here’s The Sex Pistols

28. lokakuuta 1977 julkaistu Never Mind The Bollocks ei turhia esittelyjä kaipaa.

The Stranglers – Rattus Norvegicus

Isossa-Britanniassa punk-ajan myydyimpiä levyjä, jonka NME-lehti nosti vuonna 2014 500 kaikkien aikojen parasta albumia -listalleen sijalle 196.


Vuonna 1977 julkaistiin toki myös paljon muutakin kuin pelkkää punk rockia. Osa aiemmin mainituista ”rockin dinosauruksista” oli edelleen elossa ja ehtipä luomisvimman aallonharjalla olleet julkaisemaan parikin uutta pitkäsoittoa vuoden sisään.

David Bowie – Low ja ”Heroes”

Tammikuussa julkaistu Low ja lokakuussa ilmestynyt ”Heroes” ovat osa Bowien niin kutsuttua Berliini-trilogiaa, johon kuuluu vielä vuonna 1979 julkaistu Lodger.

Elvis Costello – My Aim Is True

Rolling Stone -lehti valitsi Elvis Costellon debyyttialbumin ilmestymisvuotensa parhaimpien levyjen joukkoon. Levy äänitettiin kuudessa neljän tunnin sessioissa ja sen äänittäminen maksoi noin parituhatta puntaa.

Fleetwood Mac – Rumours

Rumours oli Fleetwood Macille jo yhdestoista pitkäsoitto, josta tuli lopulta yhtyeen menestynein levy ja sitä on myyty noin 45 miljoonaa kopiota. Se on yksi kahdeksasta levystä, joiden maailmanlaajuinen myynti on ylittänyt 40 miljoonan kappaleen rajapyykin.

Kari Peitsamo ja Ankkuli – Jatsin syvin olemus

Suomen ahkerimman levyttäjän, Kari Peitsamon esikoisalbumin kannen on taiteillut Soundinkin sivuilta varsin tuttu Juho Juntunen.

Bob Marley & The Wailers – Exodus

Marley pakeni Jamaikalta Lontooseen selvittyään salamurhayrityksestä ja julkaisi kahteen teemaan jaetun Exodus-levyn. Ensimmäinen puoli käsittelee uskontoa ja politiikkaa, jälkimmäinen puoli seksuaalisuutta ja uskoa.

Meat Loaf – Bat Out Of Hell

Meat Loafin rock-ooppera ei noussut jättihitiksi heti ilmestyessään, mutta on ajan kuluessa osoittautunut huikeaksi menestykseksi. Bat Out Of Hell on Fleetwood Macin Rumoursin tavoin yksi maailmalla eniten myydyistä levyistä ja sitä on tähän päivään mennessä kaupattu yli 43 miljoonaa kopiota.

Motörhead – Motörhead

Motörheadin oli tarkoitus julkaista ensimmäinen pitkäsoittonsa jo 1976, mutta sotkut levy-yhtiön kanssa johtivat jo valmiin albumin hyllyttämiseen. Levy-yhtiön vaihduttua United Artistista Chiswickiin Motörhead äänitti levyn uudelleen lähes kokonaan ja lisäsi mukaan uusia kappaleita. United Artist julkaisi hyllyttämänsä levyn kuitenkin vuonna 1979 nimellä On Parole ratsastaakseen yhtyeen vuonna 1979 julkaistujen Overkill– ja Bomber-levyjen menestyksellä.

Pink Floyd – Animals

Punkkarien halveksunnasta huolimatta progressiivisen rockin mammutti Pink Floyd julkaisi yhden klassisimmista albumeistaan, jonka ikonisessa kannessa heliumilla täytetty Algie-possu leijailee Battersean voimalaitoksen yllä.

Pekka Pohjola – Keesojen lehto

Wigwam-basistin myydyimmän soololevyn tuotti Mike Oldfield, joka myös soittaa levyllä useita instrumentteja.

Queen – News Of The World

Queenin myydyin studioalbumi sisältää urheilukisojen kestosuosikkien lisäksi muun muassa kappaleen Sheer Heart Attack, jonka piti olla jo vuonna 1974 julkaistun samannimisen levyn nimikkokappale, mutta jäi tuolloin keskeneräiseksi.

Steely Dan – Aja

Jazz rock -yhtye Steely Danin myydyin levy on ylistetyn ja Grammy-palkitun tuotantonsa vuoksi äänihifistelijöiden yksi käytetyimmistä referenssilevyistä.

Talking Heads – 77

Talking Headsin debyytti oli yksi punkista kehittyneen new wave -tyylin suunnannäyttäjistä ja se löytyy myös Rolling Stone -lehden kaikkien aikojen 500 parasta levyä -listalta.

Television – Marquee Moon

Television toi tavanomaiseen punk rockiin vahvan oman leimansa melodioilla, vastamelodioilla ja jazz-vaikutteilla. Myös suuri taidepunkin, new waven ja indie rockin tienraivaaja.

Lisää luettavaa