Maantieltä Varjojen piirille – tyrmääviä kotimaisia Parasta juuri nyt -listalla

"Selittämätön kaipuun tunne valtaa mielen. Kokee ohimeneviä värähdyksiä, oli sitten ihmismassan seassa ostoskeskuksessa tai kotona unten mailla."
20.10.2016 16:28

Soundin Parasta juuri nyt on viikoittain päivittyvä Spotify-soittolista, jolta löytyvät vastikään julkaistuista biiseistä ilahduttavimmat, itkettävimmät ja ajatuksia herättävimmät.

Vuoden 2016 viikolla numero 42 armaalla listallamme myllertävät tyystin kotimaiset voimat. Nousukkaiden joukosta löytyy niin Negatiivisia Nuoria (singlekansi pääkuvassa), Pauli Hanhiniemeä kuin 27.1. ilmestyvään Afterlife-albumiinsa valmistautuvaa Disco Ensembleäkin.

Soppaa sekoittamassa ovat myös levykriitikkojamme Varjojen piiri-, Musta käsi-, Vallankumous kämmenellä– ja Vieraan vallan aurinko -nimisillä pitäsoitoillaan kovasti miellyttäneet Edorf, Rotör, Teemu Takalo ja Kotiteollisuus.

Afromikko avautuu viime viikolla kekkereihin kurvanneesta Rakkaus-kappaleestaan näin:

Rakkaus on hyvin haaveellinen tutkimusmatka tuon jännittävän tunteen ytimeen. En tiedä koskeeko tämä kaikkia ihmisiä, vaiko vain romantikkoja, mutta aina välillä tulee aavistuksia siitä, että jotain tapahtuu tai että kohtaa jonkun. Selittämätön kaipuun tunne valtaa mielen. Kokee ohimeneviä värähdyksiä, oli sitten ihmismassan seassa ostoskeskuksessa tai kotona unten mailla. Kyseessä ei ole niinkään odotus, vaan tietty jatkuva intuitio rakkauden näkymättömästä, mutta vahvasta presenssistä. Sen huomaa leijuvan joka paikassa, kun todella vain avaa silmänsä.

En usko, että pitkän linjan isoillakaan artisteilla on loputtoman paljon niitä tiettyjä biisejä, jotka ovat itselle tärkeämpiä kuin muut. Rakkaus edustaa mulle oman sävellyshyllyni top kolmosta, se on kappale, joka jotenkin leimaantui osaksi mua jo kauan sitten. Tein biisin alun perin vuonna 2004 englannin kielellä ex-bändilleni The Dukelle. Pienehkö kiltteys hiersi jätkiä, joten laulu ei päätynyt settiin. Itselle tää jäi kuitenkin muhimaan mieleen ja päätin jo tuolloin, että jonain päivänä biisi tulee mun soololevylle.

Miten ja milloin suomen kieli astui kuvaan?

Suomeksi touhuilu alkoi mulla vuonna 2010, jolloin yllätyksekseni löysin itseni suomentamasta tätä kyseistä biisiä. Englanninkielinen suorapuheisuus alkoi saada rinnalleen vähän elegantimpia lyyrisiä tasoja. Asiaan vaikutti myös se, että samaan aikaan olin kehittelydiilillä Kaiku Entertainmentilla duunaamassa musaa. Pekka Ruuska pisti mut koville, käski kirjoittamaan parempia sanoituksia. Siinä nousi itsekriittisyys käsittämättömän kreisille tasolle. Mutta kyllä sanat tulee mun biiseihin edelleenkin viimeisenä, hyvän tekstin syntyminen voi kestää pahimmillaan puolikin vuotta. Nyt kuusi vuotta myöhemmin olen viimein hylännyt paljon sääntöjä. Mitä esimerkiksi säkeisiin tulee, tykkään rikkoa tavujen määrää. Kirjoitan tarinoihin myös tahallani hiukan virheellisiäkin epäloogisuuksia, jotta juttuihin tarttuisi enemmän omannäköistä särmää. Sisäpiirivitsit ja vanhanaikaiset sanavalinnat ovat tärkeä osa afromikkoilua!

Sielläpä olisi tarjolla myös Perjantaibiisi– ja Lauantaileka-palleillakin kipaissutta materiaalia yhtyeiltä Köysistö Et Cetera ja White Balance. Sekä jyväskyläläistä flanellipaitarockia Kolmen Keisarin Liiton malliin.

Nauttikaa.

Soundi.fi: Parasta juuri nyt (viikko 42/2016)

Lisää luettavaa