Soundin toimittajat ovat puhuneet – Vuoden 2015 parhaat ulkomaiset albumit

Alabamalaiset tulivat ja veivät voiton perässään monipuolinen liuta kaiken maailman hiihtäjiä.
9.12.2015 10:08

Tänään ilmestyneessä Soundissa 12/2015 paljastetaan toimittajiemme suosikkilevyt kuluneelta vuodelta.

Ulkomaisten listan kärkeen ylsi alabamalainen Alabama Shakes, joka laajensi kakkoslevyllään Sound & Color palettiaan merkittävästi. Pohjalla soi edelleen juureva rock, mutta siitä kurkotetaan värikkäällä albumilla vaikka minne. Suurimman vaikutuksen tekee 27-vuotiaan laulaja-kitaristi Brittany Howardin pidättelemätön ääni, josta voi löytää niin Janis Joplinia ja Aretha Franklinia kuin Robert Plantia tai Bon Scottia.

Äänestystulosten jälkeen Brittany Howard kertoo omat vuoden 2015 kohokohtansa.

Muuten 20 parhaan albumin joukko on totutun eklektinen: mukana on niin uudempia tuttavuuksia kuin konkareitakin, ja tyylillisesti skaala yltää hiphopista rockin ja folkin kautta metaliin.

Seuraavaksi julkistamme kotimaisten albumien parhaimmiston (nyt löytyy täältä), ja tänään saatte vielä vuoden parhaat albumit käteväksi soittolistaksi koottuna. Lehdestä löytyy lisää kriitikoidemme henkilökohtaisia suosikkilevyjä.

Omia suosikkejasi pääset äänestämään täältä. Palkinnot ovat huippuluokkaa!


Soundin kriitikoiden valinnat
ULKOMAAT TOP 20

  1. Alabama Shakes: Sound & Color

”Tällaisella syvistä juurista seikkailemaan lähtevällä musiikilla Syvä Etelä nousee uuteen kukoistukseen.” – Jussi Niemi, Soundi 5/2015 (lue arvio)

  1. Sufjan Stevens: Carrie & Lowell

”Sufjan Stevensin kaltaiset, yhä harvinaisemmaksi käyvät käsityöläiset nousevat entistä kovempaan arvoon.” – Jari Jokirinne, Soundi 3/2015 (lue arvio)

  1. Bob Dylan: Shadows In The Night

”Laulusuorituksissa Dylan ei aivan pärjää Frank Sinatran samettisuudelle, mutta sydäntään lähellä olevat sävelmät tulevat silti esitetyiksi täydellä tunteella ja taitojen äärirajoilla.” – Pertti Ojala, Soundi 2/2015 (lue arvio)

  1. Ryley Walker: Primrose Green

”Primrose Greenin päävaltti on sen ympärille muodostuva rauhallinen, lähes eteerinen aura.” – Asko Alanen, Soundi 4/2015

  1. Muse: Drones

”Muse tuntuu yhä seitsemännellä studiolevylläänkin saavan vilpittömiä kicksejä rajojen hakemisesta sekä ihan vain siitä, että saa seikkailla rockin ihmeellisellä leikkikentällä.” – Mikko Meriläinen, Soundi 6-7/2015 (lue arvio)

  1. Kendrick Lamar: To Pimp A Butterfly

” Kendrickin levystä hienon tekee se, että maailmallinen konflikti on nivottu hienosti sisäiseen konfliktiin.” – Arttu Tolonen, Soundi 4/2015 (lue arvio)

  1. Steven Wilson: Hand. Cannot. Erase

”Steven Wilson valaisee lyhdyllään kollektiivisen kokemuksemme käytävää aina vain pidemmälle menneeseen ja tulevaan, samanaikaisesti.” – Petri Silas, Soundi 2/2015 (lue arvio)

  1. Lamb Of God: VII Sturm Und Drang

”Vaikka Sturm und Drang on monelta osa-alueeltaan yhtyeelle täysin ennenkuulumatonta musiikkia, on kymmenen kappaleen liki täydellisestä diversiteetistä hankala löytää mitään luonnotonta. Yhtye, ja eritoten vokalistinsa, kulki läpi helvetin, ja se kuuluu.” – Henri Eerola, Soundi 6-7/2015 (lue arvio)

  1. The Sonics: This Is The Sonics

”Jos The Sonicsin levytykset olivat ainutlaatuisia 60-luvun puolivälissä, samaan pystyminen lähes 50 vuotta myöhemmin on yliluonnollinen uroteko.” – Pauli Kallio, Soundi 5/2015 (lue arvio)

  1. Ghost: Meliora

”Ghostin hienouden tajuaa viimeistään siinä vaiheessa, kun miettii minkä nimikkeen alle sen niputtaisi.” – Antti Luukkanen, Soundi 8/2015 (lue arvio)

  1. Blur: The Magic Whip

”Peilaten siihen tietoon, että The Magic Whip syntyi viisipäiväisen jamisession pohjalta, levy on hämmästyttävän hyvä.” – Visa Högmander, Soundi 4/2015 (lue arvio)

  1. John Grant: Grey Tickles, Black Pressure

”John Grantin psykodraama on yhtä isoa kuin mies itse. Hän on niitä lauluntekijöitä, joiden oletamme kirjoittavan lähinnä omasta elämästään ja mietimme pissikö hän oikeasti jonkun kahviin.” – Arttu Tolonen, Soundi 10/2015 (lue arvio)

  1. Killing Joke: Pylon

”Maailman kaikista tykein bändi Killing Joke ei osoita lepsuilun merkkejä, vaikka miehistö alkaa olla jo eläkeiässä.” – Sami Nissinen, Soundi 10/2015 (lue arvio)

  1. Iron Maiden: The Book Of Souls

”Näille kunnianhimoisuuden, omaehtoisuuden ja eritoten persoonallisuuden poluille ei ole lähiaikoina juuri jonoa syntynyt.” – Henri Eerola, Soundi 9/2015 (lue arvio)

  1. Uncle Acid & The Deadbeats: The Night Creeper

”Vastaavaa riffijyystöä soittaa moni muukin, mutta koukukkaat laululinjat ja kitarastemmat tekevät bändistä poikkeuksen” – Ville Pirinen, Soundi 8/2015 (lue arvio)

  1. Paradise Lost: The Plague Within

”Pitkän seikkailun tehnyt Paradise Lost ei ole ollut matkoillaan aina täysin eksyksissä, mutta tällaista kotiinpaluuta on toivottu.” – Marko Säynekoski, Soundi 6-7/2015 (lue arvio)

  1. Faith No More: Sol Invictus

”Maailma olisi yhtä paha paikka ilman Sol Invictus -albumia, mutta lop- pupeleissä se jättää itsestään oikeutetun vaikutelman.” – Eero Kettunen, Soundi 5/2015 (lue arvio)

  1. Motörhead: Bad Magic

”Jos Motörhead-tisleen annostus livenä jää Lemmyn kunnosta riippuen taskumatilliseen, Bad Magic on tanakka kolmen vartin leka, joka kolahtaa takuuvarmasti suoraan otsikkoon.” – Asko Alanen, Soundi 9/2015 (lue arvio)

  1. The Fall: Sub-Linqual Tablet

”Levy lähtee kuin tykin suusta ammuttuna Venice With The Girlsillä ja seikkailee The Fallin erilaisten toimintaympäristöjen läpi.” – Arttu Tolonen, Soundi 5/2015

  1. Chelsea Wolfe: Abyss

”Synkkäilmeinen nainen on kuin PJ Harvey helvetistä tai pimeiden voimien noituma Björk.” – Antti Luukkanen, Soundi 9/2015 (lue arvio)

VUODEN PARHAAT KOTIMAISET LÖYDÄT TÄÄLTÄ


BRITTANY HOWARD (ALABAMA SHAKES) JA VUOSI 2015

Onnea! Toimittajamme valitsivat Sound & Colorin vuoden parhaaksi albumiksi. Oletko samaa mieltä?

– Vau, kiitos paljon! Tänä vuonna julkaistiin taas niin monta uskomattoman hienoa albumia, että minulle on aina kunnia saada kuulla Sound  & Colorin saamaa positiivista palautetta.

Millainen vuosi 2015 on ollut sinulle henkilökohtaisesti ja teille bändinä?

– Vuosi on ollut uskomaton ihan kaikilla mittareilla. Me olemme kiertäneet maailmaa ja tehneet todella paljon töitä koko vuoden. Vihdoinkin pystymme hieman rauhoittumaan hektisen vuoden jälkeen. Palasimme juuri Euroopan-kiertueelta enkä ole oikeastaan ehtinyt vielä edes sulatella kaikkia niitä hienoja juttuja, mitä olemme vuoden aikana tehneet. Mutta niitä riittää!

Mitkä ovat olleet sinulle kuluneen vuoden parhaat albumit?

– Omat suosikkini ovat Björk (Vulnicura) ja D’angelo (Black Messiah, ilmestyi joulukuussa 2014). Molemmat ovat uskomattomia niin monella eri tasolla, ja olen soittanut niitä jatkuvasti läpi vuoden.

Teksti: Mikko Meriläinen

Lisää luettavaa