HIM: Love Metal

HIM
Love Metal
Terrier

Neljännen täyspitkänsä kohdalla HIM löytää itsensä tuplahaasteen edestä: nyt pitäisi paitsi laventaa musiikillista linjaa, myös vahvistella asemia maailmalla. Yhtälön ensimmäisen osan ratkominenhan on vain tahdosta kiinni, mutta jälkimmäisen kanssa voi tulla kinkkisempää. Toisaalta, kohta kolmeakymmentä käyvät Ville Valo (laulu), Mikko Lindström (kitara), Mikko Paananen (basso), Mika Karppinen (rummut) ja Janne Puurtinen (koskettimet) seisovat yksinäisessä paikassa: keneltäkään maanmiesmuusikolta ei voi vinkkejä kysellä.

Mitä musiikkiin tulee, muodon osalta Love Metal onnistuu halutessaan myös uudistumaan. Jylhiä midtempo-raitoja kirittämään asennetut nopeammat biisit toimivat hyvin – kenties siksikin että rikkovat HIMin perusmuottia. Sisällön kanssa käy silti vähän niin ja näin, sillä tässä "kadummassa" formaatissa on Suomessakin esimerkiksi Smackin ansiosta rima korkealla. Hyvästä pelisilmästä voidaan tosin kiittää tahoa, joka on poiminut juuri Buried Alive by Loven USA:n ykkössinkuksi. Pohjoisen keskihidas melankolia tokko lyö läpi esimerkiksi Los Angelesissa, oli mukana syntiä ja vaaraa tai ei.

Sillä tokihan Love Metal HIMille luontevaa gootahtavan tuskaista laahailuakin sisältää. Kaasu tosin tekee taas tyylikästä työtä rumpujen takana, joten laahaaminen viittaa tässä pikemmin pysähtyneeseen tunnetilaan kuin tahdinpitoon. Black Sabbathilta pihistetyt kitaralinjat sekä -soundit miuruavat, urku laulaa ja tekstit ovat linjassa sointukulkujen kanssa. Tässä valossa olisikin mielenkiintoista tietää, kuinka tosissaan Ville aina yhtyettään itseironisesti vähättelee. Tottakai tämä rocktähdeksi älykäs ja kulttuurisesti sivistynyt 26-vuotias mies tietää, että hyökkäys on paras puolustus. Mutta kai se tinakuorista suklaasydäntäkin hivelisi, jos edelläkävijäksi kehuttaisiin vielä edes yhden kerran.

Aika näyttää oliko HIMille lopulta hyötyä siitä, että Deep Shadows and Brilliant Highlightsin tiimoilta siirrettiin pari vuotta sitten melkoisia rahasummia muun muassa herrain Kevin Shirley sekä Kevin Godley pankkitileille. Toki bioon saatiin näin maailmannimiä, mutta ainakin ansiokkaan Synnin viemää -opuksen mukaan yhtyeelle itselleen jäi operaatiosta paha maku suuhun. Ilmeisesti jenkkityylinen markkinointi syö kuitenkin tästä eteenpäinkin myös tämän musiikillisen perheen ruokapöydässä: särähtää nimittäin korvaan kun levy-yhtiön tiedotteessa kehutaan, että Love Metal on miksattu samassa paikassa, jossa ovat syntyneet "lukuisat äskettäiset klassikot" kuten Nevermind ja The Real Thing. Kyllä joku studio luonnollisesti voi kerätä mainetta hyvän akustiikan omaavan soittohuoneen tähden. Mutta eiköhän se äänitys- ja miksauskalusto kuitenkin ole uusittu joka paikassa aika monesti sitten 80-luvun lopun.