Ilmoitus: Kesärauha aloittaa festarikesän rytinällä – Turussa esiintyy yli 70 tulikuumaa yhtyettä ja artistia

Pitkän talven ja lamaannuttavan koronasurkeuden jälkeen festarikesä on valmis alkamaan. Suomalaiset selaavat nyt kiivaasti tulevien musiikkijuhlien tarjontaa, ja yksi erittäin huomionarvoinen tapahtuma koetaan heti kesäkuun alussa Turussa. Kolmannen kerran järjestettävä Kesärauha nimitäin valloittaa Turun Linnanpuiston 10.–12. kesäkuuta.

Jussi Virkkumaa

ILMOITUS Mikäli vaihtoehtoinen ja indiehenkinen musiikki on mieleesi, tämän festivaalin kattaus kannattaa tutkia tarkkaan. Tarjolla on nimittäin varsin kunnioitettava valikoima mielenkiintoista säveltaidetta: Linnapuistossa esiintyy viikonlopun aikana jopa yli 70 yhtyettä ja artistia, ja kaiken kruunaa uusi, upea lavakonsepti Elektrolinna.

Perjantaina 10.6. Turku saa arvovaltaisia vieraita Isosta-Britanniasta. Päivän pääesiintyjät ovat nimittäin Jungle ja Wolf Alice, jotka molemmat ovat kotoisin Lontoosta mutta edustavat varsin erilaisia musiikkityylejä: Wolf Alice on arvostetun Mercury Prize -palkinnon kertaalleen napannut rockyhtye, ja Junglen funk-vaikutteisia elektronisen musiikin kappaleita on voinut bongata paristakin videopelistä. Norjasta paikalle saapuu puolestaan vireä punkrock-ryhmä Honningbarna.

Kotimainen kaartikin on avauspäivänä vahvasti edustettuna. Paikalla ovat takuuvarmat yleisön villitsijät Pariisin kevät, Atomirotta ja K-X-P, omailmeiset indienimet Litku Klemetti, Pehmoaino, Rosita Luu ja Risto sekä rockremeltäjät Ursus Factory ja Kissa. Jesse Markin, Ege Zulu ja Pessa hoitavat puolestaan räppihommat.

Wolf Alice / © Jordan Hemingway

Lauantaina 11.6. pääesiintyjänä toimii Ruotsin indiefolk-menestyjä First Aid Kit. Johanna ja Klara Söderbergin muodostama yhtye on vakiinnuttanut jo aikoja sitten asemansa suomalaisyleisön suosikkina. Päivän toinen ulkomaalaisvahvistus on Briteistä Tallinnaan muuttanut elektropop-veteraani Planningtorock, ja suomalaisiakin tähtiä riittää joka makuun.

Paikalla ovat sekä festarikesän vauhtihirmu Gasellit, folkrockin veteraanibändi Scandinavian Music Group, moneen kertaan palkittu Vesta, kotimaisen jazzin johtotähdeksi kohonnut Linda Fredriksson, näyttelijänäkin kunnostautunut Yeboyah että Turun oma Sweatmaster. Disco Ensemblen, Lapkon ja Children of Bodomin jäsenistä koottu Moon Shot on todellinen suomalaisen rockin superbändi, ja Pimeys-yhtyeen lopetettua soolouralle ryhtynyt Pekka Nisu kantaa perinteisen suomirockin soihtua. Pintandwefallin jäsenet ovat tehtailleet kehuttuja soololevyjä pitkin 2010-lukua, ja tänä kesänä muusikot ovat palanneet jälleen yhteisen bändinsä äärelle. Villikkolauman debyytistä onkin ehtinyt vierähtää jo 15 vuotta.

Planningtorock

Sunnuntaina 12.6. tunnelmoidaan synkeäsävyisen konemusiikin merkeissä, kun DJ Shadow saapuu Yhdysvalloista Linnanpuistoon. Tämä kolkon musiikin ammattilainen nousi musiikkimaailman huipulle jo 1990-luvun triphop-aallon aikoihin, ja edelleen mies kiertää suurten festivaalien päälavoja. Päivän aikana nähdään useita muitakin ulkomaisia tähtiä: Ruotsista paikalle saapuvat kauniin musiikin asiantuntija José González sekä remellysryhmä Viagra Boys, ja Briteistä Turkuun matkaa nouseva post punk -taituri Billy Nomates.

Eikä sunnuntain tarjonta siihen lopu. Kesärauha saa komeat päättäjäiset, kun yleisön eteen astuvat vuorollaan muun muassa Olavi Uusivirta, Antti Autio, Astrid Swan, Knipi, Ruusut, Hassan Maikal, Punomo, Pambikallio ja Sexmane. Teini-Pään keikalla voi uppoutua nössöpunkin ja pöhköpopin maailmaan, ja turkulainen kulttibändi Xysma ilahduttaa kaikkia kummallisen metallimusiikin ystäviä.

Billy Nomates

Aivan uutena lisäyksenä Kesärauhassa nähdään tänä vuonna Elektrolinna-sivulava, joka onkin varsin mainio konsepti. Nimensä mukaisesti Elektrolinna sijaitsee Turun linnan sisäpihalla, ja lavan musiikillinen tarjonta keskittyy konemusiikin eri muotoihin. Niinpä Elektrolinnassa keskiaikainen miljöö ja elektroniset sävelet luovat upean, tunnelmallisen kokonaisuuden.

Elektrolinnan artisteja ovat perjantaina progressiivista housea esittävä Nghtrdio, lo-fi-tyyliin tanssibiittejä tarvoava Ty Roxy, Euroopassa suosiota niittänyt Detalji sekä Suomen virallinen dj-legenda Jori Hulkkonen. Lauantana esiintymisvuorossa ovat esimerkiksi ruotsalainen Stella Explorer, tarkkoja määrittelyjä kaihtava Knife Girl sekä persoonallisia ja kokeellisia biittejä hyödyntävä Inkara. Sunnuntaina Elektrolinnassa valtaa pitävät dj:t Burdock & John Major, Dora Gray, Maria Soini, Kalle Karvanen ja Matti Turunen. Päätöspäivän ohjelman on kuratoinut turkulainen eletronisen musiikin yhdistys X-Rust.

Kesärauhan pääsyliput ovat myynnissä Lippupisteessä. Siispä tervetuloa Suomen Turkuun tois pual jokke! Kesärauhaa viriilimpää festarikesän aloitusta ei tästä maasta löydy, ja saattaapa olla, että kesän kohokohta koetaan heti kesäkuun alkajaisiksi.