Ilmoitus: Kolme syytä juhlia kevättä jazzin tahtiin – April Jazz levittäytyy Espooseen ja Helsinkiin


April Jazz levittäytyy kolmelle keväiselle viikolle ja Espoon lisäksi myös Helsingin puolelle. Ohjelmassa on jazzia moneen makuun aina Grammy-palkitusta pianomusiikista big bandien massiiviseen sointiin, a cappella -harmonioista poikkitaiteelliseen installaatioon ja levynjulkaisukonsertteja niin UMO:lta kuin Maxxtetilta. Otimme suurennuslasin alle muutaman kohdan monipuolisesta tarjonnasta.

4.4.2022 15:47

ILMOITUS

ANNI ELIF x 3

Anni Elif on ollut mukana viime vuosien mielenkiintoisimmissa kotimaisissa musiikkiprojekteissa. Yksi niistä on ehdottomasti Elifantree, joka on tehnyt rohkeaa, kokeellista musiikkia, jonka on kuitenkin onnistunut säilyttää lähestyttävyys. Vaikka levy toisensa jälkeen nahkansa luoneen yhtyeen viimeisin albumi Hachi on äänitetty ympäri maailmaa, improvisaatioon ja kenttä-äänityksiin perustuen, se on sulavaa kuunneltavaa. Bändi on kiertänyt myös keikkapaikkoja, ja se on tehnyt Anni Elifin, Pauli Lyytisen ja Olavi Louhivuoren muodostamasta triosta uskomattoman kovan livebändin. Elifantree esiintyy Trio Heinz Herbertin kanssa Espoon Otaniemessä Trap Factoryn rouhean teollisissa puitteissa 29.4.

Elifantreen lisäksi Anni Elif esiintyy duokeikalla pianisti Seppo Kantosen kanssa. Riisutussa konsertissa kaksikon musiikillinen sivistys, näkemys ja rohkeus pääsevät oikeuksiinsa, runollisuutta ja improvisaatiota on luvassa. Duo esiintyy 23.4. Espoon Modernin taiteen museo EMMAssa, jossa pääsymaksun hinnalla pääsee myös Daniel Burenin ja Chiharu Shiotan upeisiin näyttelyihin.

Anni Elifillä on April Jazzissa kolmaskin rooli: hän on säveltänyt Jarmo Saaren ja Pauli Lyytisen kanssa musiikin Silentopia-monitaiteelliseen esitykseen. Elektroakustista musiikkia, nykytanssia ja tiedettä yhdistelevä kokonaisvaltainen, ritualistinen ja immersiivinen teos on koettavissa Revontulihallissa viitenä iltana 14.–21.4. Silentopia tulee olemaan kokemus, jota muistellaan vielä vuosien päästä. Silentopia antaa keinoja kohdata ympäristöuhkien aiheuttamia tunteita ja tutkiskelee väyliä kohti muutosta.

DIRTY LOOPS

Dirty Loops on Youtube-videoillaan sensaatiomaiseksi ilmiöksi noussut ruotsalaiskokoonpano, jolla on kysyntää Suomessakin: ensimmäinen April Jazz -keikka myytiin loppuun, mutta onneksi lisäkonsertti mahtui aikatauluun! No mitä ne viraaliksi levinneet videot sitten olivat? Aivan käsittämättömän virtuoottisella mutta tanssittavalla otteella soitettuja covereita pophiteistä. Dirty Loops on funkia, fuusiojazzia, rockia, tyylitajua, asennetta ja hauskanpitoa oikeassa suhteessa. Covereita on varmasti ohjelmassa, mutta bändin omakin tuotanto on kerännyt Spotifyssa miljoonia striimejä. Hengästyttävästä ja hymyn korviin vetävästä Dirty Loopsista voisi veistellä ylisanoja vaikka millä mitalla, mutta antaa musiikin puhua puolestaan. Lippuja Helsingin Korjaamolla 28.4. alkuillan lisäkonserttiin on vielä jäljellä.

ROBINSON KHOURY x 2

April Jazzin monista ulkomaisvieraista mielenkiintoisimpiin lukeutuu Robinson Khoury. Muun muassa Marcus Millerin ja Quincy Jonesin kanssa esiintynyt ranskalaispasunisti viettää Suomessa reilun viikon. Keikkojensa lisäksi Khoury tekee tärkeää työtä jakamalla omaa osaamistaan suomalaissoittajille työpajalla ja big band -leirillä.

Pariisin musiikkiskenen puhutuimpiin nimiin lukeutuva Sarab on sekstetti, jonka soinnissa moderni jazz paiskaa kättä energisen rockin kanssa. Robinson Khouryn pasuuna ja upeaäänisen Climène Zarkanin laulu ovat tuulahdus Lähi-Idästä. Viime syksynä julkaistu Arwah Hurra -albumi on tutustumisen arvoinen kokonaisuus, josta ei ole vaikea päätellä, miksi bändin keikkoja ylistetään. Sarab soittaa 27.4. Café Louhessa.

Sarab-keikan lisäksi Khoury esiintyy April Jazzia isännöivän Espoo Big Bandin solistina Sellosalissa 23.4. Konsertti on puhallinsoittimien ystäville hunajaa, sillä illan avaa Suomen tyylikkäimmän saksofonistin Timo Lassyn tuore triokokoonpano.

Kuten sanottua, tämä on vain pintaraapaisu April Jazzin fantastiseen ohjelmistoon. Tutustu kokonaisuuteen festivaalin kotisivuilla.

Lisää luettavaa