Ilmoitus: Langattomia ja kevyitä elämyksiä – Ravintola Gohanin positiivinen äänentoistohaaste

Ravintolassa pelkkä ruokaelämys ei riitä. Myös sisustuksen ja äänentoiston on oltava kohdallaan.

ILMOITUS Audiokaupan ja ravintola Gohanin yhteistyö sai alkunsa siitä, että tilan alkuperäinen äänentoistoratkaisu ei tuntunut toimivalta. Haluttiin monipuolinen ja tasainen ääni, joten ravintola päätti pyytää Audiokaupan ammattilaisten apua.

– Tärkeimpinä asioina toteutukselle oli langattomuus ja keveys, Gohanin ravintolapäällikö Otto Sarpaniemi kertoo.

Haasteena Sarpaniemen mukaan oli se, että Sofiankadulla Helsingin Kruununhaassa sijaitseva rakennus on Museoviraston suojelema ulkoa ja sisältä.

– Rakennus on yli sata vuotta vanha, ja sitä suojellaan tiukasti Museoviraston määräyksin. Mitään ei saanut kiinnittää alkuperäisiin seiniin tai kattoihin. Johtojen vetäminen ja kaiuttimien asennus oli siis haasteellista. Lisäksi tila on pieni ja pinnat kovia, joten akustiikan kanssa oli hakemista.

Ravintoloihin halutaan yleensä puheensorinaa ja eläväistä tunnelmaa. Hyvä akustiikka näyttelee siinä ratkaisevaa osaa.

– Monessa paikassa huonon akustiikan takia tila saattaa olla kaikuva koppi, jossa kuulet viereisen tai toisessa päässä olevan henkilön kuiskaavan. Siinä saattaa tulla kakofoninen fiilis. Ei kukaan halua huutaa, että tuletko vaimokseni, Audiokaupan projektipäällikkö Mika Virtapelto naurahtaa.

Museoviraston vaatimuksissa auttoi se, että tilassa on jälkikäteen tehtyjä rakenteita, joita Audiokaupan asennustyössä pystyttiin hyödyntämään:

– Kävimme läpi kaikki, mihin saadaan laitteita asentaa ja mihin ei. Sitä kautta haettiin miten se sopii. Lisäksi äänen on levittävä tasaisesti. Siinä on monta liikkuvaa osaa.

Se, millaiset laitteet sopivat parhaiten, riippuu tilojen koosta. Bluetooth-kaiuttimella ei yleensä pärjää, mutta aina ei ole myöskään syytä satsata laitteisiin, jotka on tarkoitettu konserttien äänentoistoon.

Gohanin kohdalla päädyttiin Yamahan MusicCast-kaiuttimiin. Ne ovat kooltaan pienet mutta tuottavat silti riittävästi matalia ääniä. MusicCast oli Museoviraston rajoitustenkin takia hyvä vaihtoehto.

– MusicCast-kaiuttimet keskustelevat keskenään langattomasti, eli pistorasia pelkästään riittää, jolloin ei tarvitse porata seinään isoja reikiä, joista vetää piuhoja, Virtapelto selittää.

Ravintolapäällikön mukaan ihmiset arvostavat nykyään kokonaisvaltaista palveluelämystä, johon kaikki aistit vaikuttavat. On kiinnitettävä huomiota myös sisustukseen ja äänentoistoon.

– Ravintolassa pelkkä ruokaelämys, johon liittyy maku- ja hajuaisti, ei enää riitä. Tunnelman pitää lisäksi olla kohdallaan sekä visuaalisesti että äänentoistollisesti

Odotukset toteutuivat Sarpaniemen mukaan hyvin, ja projektin alussa määritellyt tavoitteet saatiin hyvin maaliin.

– Kaikki sujui erittäin mainiosti suunnitteluvaiheen eri tuotteiden esittelystä musiikin kuulumiseen ravintolan uusista kaiuttimista.