Ensinäyttö: Lapin erämaan karua kauneutta – Jade teki laulun paikasta, jonka vain kartanpiirtäjät ovat nähneet

https://youtu.be/Z4hRwkfIcrY

Soundi tuo tänään ensi-iltaan rovaniemeläisen Jaden debyyttisinglen Piirrä kartta minuun. Kuuntele haikeamielinen popbiisi ja katso siihen tehty komea musiikkivideo yläpuolelta. Hienoja maisemia Pohjois-Suomesta ainakin löytyy!

Jade tunnetaan siviilissä nimellä Annika Tello, ja toistaiseksi hän on tyytynyt tehtailemaan sävellyksiä muille artisteille. Nyt kuitenkin suoritetaan pelinavaus omalla artistiuralla, ja esikoissingleksi on valikoitunut laulajalle itselleen hyvin henkilökohtainen kappale. Lue Jaden selonteko biisin synnystä alempaa.

Jaden Facebook-sivut sijaitsevat tässä osoitteessa. Myyntiin Piirrä kartta minuun julkaistaan perjantaina 22. marraskuuta.

Piirrä kartta minuun / Jade:

”Lokakuussa 2015 törmäsin lauseeseen ’on olemassa paikka, jonka vain kartanpiirtäjät ovat nähneet’. Aloin heti miettiä, millainen tuo paikka oikein on. Ajatus oli tosi inspiroiva, ja aloin tehdä laulua saman tien.

Näin tämän kappaleen alusta saakka kirkkaana kuvana: tämä on minulle visuaalisempi kuin mikään muu tekemäni laulu. Näin sieluni silmin kitukasvuisen erämaamaiseman, jossa on horisonttiin asti vain kivikkoista, karua maastoa. Tunsin että moneen kertaan rikkimennyt, lukkiutunut sydän on juuri noin syrjäinen ja kaukainen. kukaan ei ehkä ikinä tule löytämään perille. Silti on olemassa toive, että sieltä horisontin laidalta yksi ihminen jaksaisi raahautua sen pitkän ja vaikean matkan loppuun asti, ja pääsisi perille.

Kirjoitin siihen aikaan jatkuvasti biisejä muille artisteille ja tarjosin kappaletta heti sen valmistumisen jälkeen eräälle Universal Musicin artistille, mutta onneksi se ei mennytkään hänelle. Huomasin pian, että tämä kappale on minulle niin henkilökohtainen, etten halua tarjota sitä kenellekään. Ajattelin, että jos joskus alan julkaista omaa musiikkia, niin julkaisen tämän.

Lokakuussa 2018 olin ensimmäistä kertaa käsivarren Lapissa, ja näin siellä yhtäkkiä juuri sen maiseman, minkä olin nähnyt sieluni silmin tämän biisin maisemana. Tiesin että tuohon paikkaan pitää palata kuvaamaan musavideota.

Järjestelin jo kuvausreissua käsivarren Lappiin ja kun lähes kaikki käytännön suunnitelmat oli tehty, näin yhtäkkiä Facebookin luontoaiheisessa ryhmässä kuvan, jossa oli ihana sydämenmuotoinen luontopiste jossain päin Suomea. Se oli vain muutaman neliömetrin kokoinen piste suuressa maisemassa. Olin aivan lumoutunut! Tuijotin kuvaa ja päätin, että minä etsin tuon paikan. Se on juuri se sydänpiste, mistä lauluni kertoo.

Sain alkuperäisen kuvan ottajalta tiedon, että paikka sijaitsi jossain Muonion seudulla. Laitoin videon kuvaajalle saman tien viestiä, että meidän reissuun tulee mutka; matkan varrella mentäisiin etsimään suon keskeltä sydämenmuotoinen paikka, joka olisi pakko saada mukaan tähän biisiin.

Selailin iltaisin satelliittikuvista tuon alueen puroja, kääntelin kuvia, joka suuntaan ja yritin löytää tuon pienen pisteen.

Vielä kuvausreissulle lähtiessä ei ollut oikeasti varmaa, löytyisikö tuo paikka vai ei. Metsien ja soiden yli rämmittyämme se lopulta löytyi: olin tuijottanut sitä luontokuvaa niin monta viikkoa, että tunnistin pisteen jo kaukaa. Hypin mättäältä toiselle hihkuen ilosta, kunnes olin perillä siinä kohdassa, jonka olin nähnyt kuvassa kuukausia aiemmin. Piti vielä kahlata mekko päällä syvän, jääkylmän tunturipuron poikki, että pääsin siihen sydämen keskipisteeseen, mutta siellä kaikki se urakka palkittiin.

Välillä hullultakin vaikuttanut projekti sai mahtavan päätöksen, ja oltiin kaikki tosi iloisia siitä, että olin niin jääräpäisesti vienyt meitä kohti tuota pistettä.”