Merkkipaaluja-visassa historian siipien havinaa – miten hyvin tunnet seuraavat vuonna 1966 julkaistut levyt?

Merkkipaaluja-visa on viisiosainen triviasarja, jonka teemana on tasavuosia täyttävät klassikkolevyt

Kuluvan vuoden Merkkipaaluja-triviasarjan ensimmäisessä osassa katsotaan aina 50 vuoden päähän. Vietnamin sota jylläsi ja Yhdysvallat lähetti joukkojaan taisteluun runsain määrin sekä pommitti Hanoita ja Hải Phòngia. Paavi ja Canterburyn arkkipiispa tapasivat Roomassa, mikä oli ensimmäinen kirkkojen välinen virallinen tapaaminen 400 vuoteen. Musiikkirintamalla The Beatles aiheutti Yhdysvalloissa suuren kohun, kun John Lennon sanoi haastattelussa yhtyeen olevan suositumpi kuin Jeesus. Jenkeissä nähtiin myös ensimmäiset Star Trek -jaksot.

Suomessa Suome Kumitehdas ja Suomen Kaapelitehdas yhdistyivät Oy Nokia Ab:ksi, Arvo Salon ohjaama Lapualaisooppera sai ensi-iltansa Vanhalla ylioppilastalolla ja kirjailija Hannu Salama sai ehdollisen vankeustuomion jumalanpilkasta.

Vuonna 1966 julkaistiin myös totta kai paljon klassikoiksi nousseita albumeja. The Beatles, Simon & Garfunkel, Bob Dylan, The Beach Boys, Frank Sinatra, James Brown… ja lista vain jatkuu ja jatkuu.

Leikkimielinen ja paikoin kiperäkin Merkkipaaluja-visamme testaa, miten hyvin tunnet tänä vuonna 50 vuotta täyttäviä paljoa musiikin historiasta. Jätä siis hetkeksi joulukiireet ja -stressi syrjään ja katso miten pärjäät.