Vimmaista energiaa ja pirskahtelevaa intohimoa – Tutustu räjähtävän startin ottaneeseen Moshimoshiin

Ensiesityksessä Moshimoshin Tides-kappale. Lue myös lupaavan helsinkiläisyhtyeen Tarkkailuluokka-haastattelu.

Uusi helsinkiläinen emo/punk-yhtye Moshimoshi herätti kiitettävästi kiinnostusta jo ensimmäisellä singlellään Igotlostinsidemyhead. Vappuaattona ilmestyy yhtyeen viiden kappaleen ep-levy, josta esimakuna soi nyt Soundin ensiesityksessä hyperenerginen ja melodisuudessaan hyväntuulinen Tides. Kappaleeseen on koostettu viehättävä, yläpuolelta löytyvä video, jossa seurataan kaveriporukan touhuja lämpiminä kesäiltoina ja vähän muulloinkin.

Uusimmassa Soundi-lehdessä 4/2021 Moshimoshi esiteltiin Tarkkailuluokka-palstalla. Lue yhtyeen haastattelu alta:

Tarkkailuluokka: Moshimoshi

Moshimoshi. Kuva: Maxie Madisson

Koronapandemiasta voi seurata jotain hyvääkin. Ilman sitä helsinkiläinen Moshimoshi esimerkiksi ei olisi edennyt nykyiseen kuosiinsa.

– Nyt kun ei ole ollut keikkoja eikä töitä, on ehtinyt keskittyä täysin uuden musiikin työstämiseen, kertoo kitaristi-laulaja ja bändin primus motor Aatu Kovanen.

Keväällä 2020 alkunsa saaneen bändin jäsenillä oli takana yhteistä soittohistoriaa, mutta tuolloin ryhmä oli selvästi jonkun uuden äärellä.

– Tällä porukalla oli helpoin lähteä haastamaan tätä musiikkia. Biisit on vaativampia kuin muissa meidän projekteissa. Rehellisesti Eetu (Tuominen, kitara), Kalle (Kauranen, basso) ja Janne (Ahtiainen, rummut) oli ne tyypit, joiden ajattelin oppivan biisit nopeiten. Esimerkiksi minä ja Eetu ollaan soiteltu jo yläasteella kahdestaan treenikämpällä paljon, ja Kallen ja Jannen kanssa myöhemmin samalla meiningillä.

Teidän yhteydessä on verrokkeina väläytelty muun muassa takavuosien emoskenen isoja nimiä, kuten At The Drive-In, mutta olette sen verran nuoria, ettette ole ihan vielä vuosituhannen vaihteessa bändiä löytäneet. Mitä reittiä ja mistä bändeistä innostumisen kautta musiikkinne on muotoutunut juuri tällaiseksi?

– Mä oon soittanut skidistä asti esimerkiksi metalcorea ja muuta raskaampaa musaa. Nyt kun aikuisiällä se ei ole ollut niin vahvasti enää läsnä, on keskittynyt muuhun. Tän bändin kohdalla tuntui kuitenkin taas luonnolliselta palata siihen suuntaan, Aatu kertoo.

Eetu: – Kaikki kitara-alternativekama on kiinnostanut jollain tavalla mua, ja sama varmaan muillakin. Ehkä siitä punkvaikutteiden, indietavaran ja muun sekasotkusta ja Aatun biisinkirjoittamistyylistä on muodostunut tämä mitä ollaan. Emoskene ja erityisesti midwest-bändien musa on auennut meille kunnolla vasta viime vuosina. Ja se on ehkä jollain tavalla täydellinen yhdistelmä, kaikki meistä löytää siitä jotain itselle.

”Ehkä siitä punkvaikutteiden, indietavaran ja muun sekasotkusta ja Aatun biisinkirjoittamistyylistä on muodostunut tämä mitä ollaan.”

Musiikissanne kuuluu pirskahteleva intohimo sekä eteenpäin pyrkimisen vimma ja energia, mitkä ovatkin avainasemassa edustamanne musiikkityylin suhteen.

Eetu: – Sellaisen pitää ehdottomasti tulla luonnostaan. Kaikki feikkiys tämmöisten asioiden suhteen paistaa kyllä jollain tavalla läpi. Ja kun ollaan duunattu koko aika koronaoloissa, ja keikkoja sun muuta pöhinää ei ole kauheesti ollut, niin se innostus sitten varmaan purkautuu musaan erityisen vahvasti.

Ensimmäinen ep:nne ilmestyy kuluvan kuun lopussa ja lisää pikkujulkaisuja on luvassa myöhemmin vuoden mittaan. Lopulta ep-trilogia kootaan pitkäsoitoksi. Mistä tällainen ajatus syntyi ja kuinka paljon eri ep:t eroavat henkisesti tai sisällöllisesti toisistaan?

Aatu: – Biisit syntyi kasoissa. Ensin tuli viisi biisiä, jotka tehtiin nopeasti treeniksellä valmiiksi ja sen jälkeen seuraavat. Kaksi ensimmäistä ep:tä kuuluu tavallaan samaan pakettiin, niitä on treenattu pitkään ja ehdittiin jo soittaa parilla keikallakin. Ne on tehty, kun tein musaa tavallaan vaan itelleni. Eka ep on fiilikseltään aika vauhdikas, toka selkeästi rauhallisempi. Kolmas on jonkinlainen fuusio näistä kahdesta.

Eetu: – Trilogian viimeisestä osasta kuulee jo, että ollaan oltu bändi jonkin aikaa ja juttuja on alettu miettimään vähän tarkemmin. Kaksi ekaa on selvemmin Aatun tavaraa, kolmannella kuulee jo selkeämmin pieniä juttuja kaikilta.

Haastattelu: Antti Luukkanen