Volbeatin Michael Poulsen kokee saaneensa rajan takaa viestin edesmenneeltä Entombed-laulajalta – siitä syntyi Asinhell-yhtye

14.9.2023 15:10

Jos pidit death metalista 90-luvulla ja kuokit genren tummaa maaperää vähän syvemmältäkin, saatoit löytää tanskalaisen Dominus-yhtyeen. Sen nokkamiehenä toimi Michael Poulsen, ja bändin kolmas studioalbumi oli nimeltään Vol.Beat.

Pian vuosituhannen vaihteen jälkeen Dominusin päivät alkoivat olla luetut, mutta kovana musadiggarina tunnettu Poulsen ei toki ollut lopettamassa soittohommia. Seuraavaksi hän perusti Volbeatin, ja loppu on tunnetusti raskaan musiikin historiaa.

Poulsenin sydän ei ole kuitenkaan koskaan lakannut sykkimästä death metalille, ja nyt hän tekee paluun rakastamansa musiikkityylin äärelle. Ja paluu on väkevä: syyskuun loppupuolella ilmestyvä Impii Hora -albumi uppoaa taatusti syvälle sieluun, mikäli Bolt Throwerin, Entombedin, Deathin, Asphyxin ja Graven kaltaiset yhtyeet maittavat.

– Kun valmistelimme Volbeatin Servant Of The Mind -albumia (2021), teimme tribuuttibiisin aiemmin samana vuonna syöpään menehtyneelle ystävälleni, Entombed-solisti L-G Petroville, aloittaa Poulsen.

– Löimme studiossa kitaraani kiinni Bossin HM-2:n – siis sen legendaarisen pedaalin, jota esimerkiksi ruotsalaiset death metal -yhtyeet käyttivät 90-luvulla – ja sillä murealla sirkkelisoundilla soittaminen tuntui pitkästä aikaa aivan suurenmoiselta!

Kun Volbeat lähti Servant Of The Mindin jälkeiselle kiertueelle, Poulsen otti mukaan mainitun pedaalin. Eipä aikaakaan, kun vanhan liiton death metal -riffejä alkoi syntyä.

– Olimme USA:n-kiertueella, kun L-G lähestyi minua jostain tuolta toiselta puolelta. Se oli käänteentekevä hetki Asinhellin kannalta.

Mitä tapahtui?

– Kerronpa tarinan pidemmän kaavan mukaan, huokaa Poulsen.

– Oli maaliskuu 2021, ja havaitsin L-G:n tavoitelleen minua, mutta en pystynyt soittamaan hänelle tuolloin takaisin. Seuraavana aamuna huomasin, että hän oli yön aikana pirauttanut uudelleen. Ja sitten sain tietää, että L-G on menehtynyt… Minusta tuntui äärimmäisen pahalta, ettemme onnistuneet puhumaan viimeistä kertaa.

– Sitten Volbeat lähti mainitulle jenkkirundille, ja olin eräänä aamuna menossa juoksulenkille. Yhtäkkiä puhelimeni teki aikamoisen tempun, sillä se alkoi soittaa itsestään Entombedin Full Of Hell -kappaletta. Otin tämän henkilökohtaisena viestinä L-G:lta, ja viimeistään sillä hetkellä tajusin, että minun täytyy perustaa death metal -bändi.

Niin tapahtui. Poulsen kiinnitti uuden kokoonpanonsa solistiksi Morgoth-yhtyeessä aikoinaan laulaneen Marc Grewen, kun taas rumpaliksi tuli hänen maanmiehensä, Raunchy-bändissä jo kolmisenkymmentä vuotta soittanut Morten Toft Hansen.

– Kirjoitimme ja sovitimme biisejä Mortenin autotallissa. Se on pieni tila, ja meteli oli aikamoista. Mutta arvaapa mitä? Tuntui aivan mahtavalta soittaa death metalia pitkän tauon jälkeen, nauraa Poulsen.

– Sitten lähetimme aihioita Marcille, ja hän teki biiseihin omat osuutensa. Marc on omissa kirjoissani eräs kaikkien aikojen kovimmista death metal -tulkitsijoista, ja olenkin erittäin iloinen, että hän lähti mukaan tähän juttuun.

Kun Poulsenilta kysäisee Asinhellin suunnitelmista, mies innostuu entisestään.

– Volbeat on parhaillaan keikkatauolla, sillä kirjoitamme seuraavan levyn materiaalia tulevien kuukausien aikana. Itse tulen silti nousemaan estradeille, sillä keikkailemme Asinhellin kanssa ensi vuoden aikana. Suunnitelmat ovat vielä levällään, mutta ne tarkentuvat syksyn aikana.

Entä onko jossakin vaiheessa luvassa myös Asinhellin kakkoslevy?

– Ehdottomasti. Olen jo kirjoittanut kolme uutta biisiä!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 7/23.

Lisää luettavaa