Arvio: Millaista jälkeä saavat Frank Zappan veljenpoika ja Simo Laihonen aikaiseksi? Vastaus: ei lainkaan hullumpaa

Arvio julkaistu Soundissa 8/2023.
Kirjoittanut: Jussi Niemi.

Arvio

Stanley J. Zappa & Simo Laihonen With Suvadeep Das
Dance Of The Moving Goal Posts
Ramble

Kolmen vuoden takainen Muster Point oli maukas näyttö puhaltaja Stanley Zappan (Frankin veljenpoika) ja rumpali Simo Laihosen (Black Motor, Sound & Fury) yhteispelistä. Hiukan hämmentävästi mukana on kaksi jo (sekä studiossa että livenä äänitetyllä) Muster Pointilla kuultua biisiä. Nyt ideana oli tarjota Helsingissä 2018 taltioitu keikka ehjänä kokonaisuutena.

Nyt parivaljakko on liikenteessä vain kaksin lukuun ottamatta päätösnumeroa, jossa mukaan liittyy darbuka-rummullaan upean svengaavasti nakutteleva Suvadeep Das. Svengi on ylipäätään koko levyllä mukana, vaikkakin hyvin vapaana. Zappa on niitä fiksuja free-miehiä, joille melodisuus ja rytminen imu eivät tarkoita sovinnaisuutta. Sekä Stanley että Simo ovat edesmenneen rumpushamaani Milford Gravesin oppilaita ja se kuuluu soiton intensiivisestä läsnäolosta ja vuorovaikutuksesta lähtevänä ”suorasäveltämisenä”. Vuolaimmillaankin meno on intiimiä, lämmintä ja hyvin kommunikoivaa. Tässä ei olla tekemässä vaikutusta käsittämättömillä rakenteilla tai muilla ärsyttävillä nokkeluuksilla, vaan purkamassa sielua niin, että se resonoi kuulijassa.

Laihonen soittaa setin ohella myös congaa, kelloja ja noitarumpumaista kehärumpua Zappan tuodessa kokonaisuuteen väriä eri torvilla: käytössä ovat tenori, sopraano ja harvinaisempi alttoklarinetti.

Yksi tähti lähtee tuosta kahden biisin uusinnasta, mutta itse musiikki ansaitsee kyllä neljä.

Lisää luettavaa