Levyarvio: Basson varresta parrasvaloihin – Marcus Miller on takuumies niin Miles Davisin kuin Aretha Franklininkin takaa

Marcus Miller
Laid Back
Blue Note

Vaikka nimi ei olisikaan entuudestaan tuttu, niin monet ovat varmasti kuulleet Grammy-voittaja Marcus Millerin virtuoosimaista basismia jo tuhansia ja taas tuhansia kertoja. Hän on se dude, joka on vaikuttanut muun muassa Miles Davisin, Herbie Hancockin ja Aretha Franklinin taustajoukoissa. Soolourakin on varsin vakuuttava, joskin Miller vaikuttaa unohtuneen jonnekin Pori Jazz -marginaaliin.

Uusimmalla, lakonisesti nimetyllä albumillaan hän ei vedä taaskaan sitä perinteisintä jaskaa, vaan mielenkiintoisen yhdistelmän moderneja, urbaaneja musiikkityylejä – funkia, soulia, R&B:tä, breakbeatiä ja jopa träppiä kiedottuna bassovoittoisen jazzin herkkään syleilyyn. Kameleontin lailla tyylistä tyyliin tempautuvalle Millerille sopivat etenkin hiphop ja levyn featit on valittu erittäin tarkkanäköisesti.

Viileääkin viileämmän Millerin ylivertainen tekninen basso-osaaminen sekä hänelle ominainen soittotyyli tekevät hänen soundistaan aina tunnistettavan, mutta Laid Blackistä Miller on onnistunut kutomaan varsin raikkaan tuulahduksen erilaisia tunteita ja tunnelmia jännittävällä fuusiotwistillä.