Levyarvio: Keskiajan tunnelmaa hakemassa – Gryphon loi aivan oman musiikkityylinsä

Gryphon
Raindances The Transatlantic Recordings 1973-1975
Esoteric

Vanha kunnon Cherry Red -levy-yhtiö on jo jonkin aikaa napsinut harvinaisia, mutta mainioita levytyksiä Esoteric Recordings -merkilleen. Nyt on vuorossa Gryphonin neljä ensimmäistä albumia (Gryphon, 1973, Midnight Mushrump, 1974, Red Queen To Gryphon Three, 1974 ja Raindance, 1975) sisältävä tupla-cd.

Gryphon oli niitä bändejä, joiden albumien kuvia tuli katseltua 1970-luvun musiikkilehdissä, vaan eipä niitä täkäläisiin levykauppoihin juurikaan saatu. Gryphon loi aivan oman musiikkityylinsä. Siinä yhdistyvät keskiajan musiikki, folk ja progressiivinen rock.

Gryphon käytti sekä moderneja että antiikkisia soittimia. Erityisesti huilu ja bass crumhorn soivat jännittävästi yhteen. Yhtyeen pitkät ja monipolviset instrumentaalibiisit jaksavatkin yhä viehättää tuoreudellaan ja rohkeudellaan. Tällaista musiikkia ei yksikään kokoonpano ole tehnyt. Ei ennen Gryphonia, eikä sen jälkeen.

Laulupuolestakin pidän henkilökohtaisesti, mutta ymmärrän hyvin, jos yhtyeen tavoittelema arkaainen soundi voi vanhan, englantilaisen kansanmusiikin ilmaisuskaalaan tottumatonta jopa ärsyttää. Ennakkoluulottomasti uutta etsivälle Raindances tarjoaa aimo annoksen unohtumattomia hetkiä.