Levyarvio: Perfume Genius ratsastaa virheettömillä äänilaineilla – Uusi albumi on poikkeuksellisen herkkä mestariteos

Perfume Genius
Set My Heart On Fire Immediately
Matador

Aika pysähtyy. Mike Hadreas puhaltaa ilmaan melodialinjan, joka tunnustelee tilaa kuin kynttilänliekki kirkkoholvissa. Sitten hän kerää rohkeutensa ja paljastaa kaiken: ”Jason undressed me.” On vaikea sanoa, soiko sanoissa rakkaudeksi verestynyt muisto vai loukatun epävarmuus. Mutta jotakin perustavanlaatuista ne välittävät – jotakin raa’an kehollista ja syvän sielullista.

Tätä kohti on kuljettu pitkään. Hadreas on heitellyt Perfume Genius -nimikettään vuoroin särkysävelisen pianon kielille, vuoroin savusumun taakse. Ja nyt, viidennellä levyllään, hän on kaikkien lähestymistapojensa yhtenäistämä; valmis ratsastamaan virheettömillä äänilaineilla, jotka kantavat niin radikaalin avoimuuden kuin traditionsa tiedostavan performanssinkin.

Set My Heart On Fire Immediately on mestariteos, josta välittyy poikkeuksellinen herkkyys. Valitsipa Hadreas ilmaisunsa juureksi Anohnin kivuliaan eleganssin, Sufjan Stevensin säleisen dramatiikan tai Arcade Firen hermostuneen euforian, luo hän suoran ja lohdullisen suhteen jokaiseen laulamaansa melodiaan. Kun tulkinta yhdistyy kappaleiden nyansseissa lihallisesti viipyvään tuotantojälkeen, karkaa kokonaisuus kauas sanojen ulkopuolelle, täydellisyyden äärelle.

Sieltä löytyy tunteva ruumis. Se, josta mieli ei pääse koskaan irti, ja jota musiikin on siksi koko ajan puhuteltava.