Levyarvio: Progella kertakäyttöisyyttä vastaan – Nauticus vaatii kärsivällisyyttä

Nauticus
Disappear In Blue
Omakustanne

Nauticus on turkulainen kokeileva progemetalliyhtye, jonka käsillä oleva albumi on yhtyeen kolmas. Se oli viiden vuoden mittainen projekti, jonka valmistumista vaikeutti solistin eroaminen yhtyeestä. Lopputuloksena pitkäsoitolla kuullaankin useita vierailevia laulajia.

Yhtye toivoo inspiroivansa kuulijaa musiikin kertakäyttöisyyttä vastaan, istumaan ja hiljentymään fyysisen albumin äärelle. Ja tässä yhtye myös onnistuu. Esimerkiksi Jesus Of Lübeckin aloittava äänimaailma synnyttää tunnemielikuvan vedenalaisen hylyn tutkimisesta. Tätä musiikkia ei todellakaan voi kuunnella kaupungilla kuljeksiessa, sillä silloin yhtyeen ilmaisulle ominaiset hienovaraiset piirteet hukkuvat ympäröivään hälyyn.

Albumi on vesitiivis paketti progea. Se venyy pituudeltaan lähes 80 minuuttiin, mikä osaltaan haastaa myös kuulijan kärsivällisyyttä, ja vähän kyllästyttääkin.

Parhaimpia kappaleita on Claimed By The Sea, jonka lopettava kellopelimäinen helinä on kauneudestaan huolimatta äärimmäisen piinaava. Kuten oikeastaan koko albumikin.