Levyarvio: Shabaka Hutchings saa kvartetillaan isommankin hässäkän aikaiseksi – Sons Of Kemetin levyllä liikutaan raivosta riemuun

Sons Of Kemet
Black To The Future
Impulse

Shabaka Hutchings on eräs nyky-brittijazzin tärkeimmistä liikkeellepanevista voimista, uudistaja ja musiikillinen nero, joka on eri kokoonpanoineen luonut täysin omalaatuisen ja tunnistettavan soundin.

Sons Of Kemet on hänen liidaama kvartetti, puhallin-/lyömäsoitinorkesteri, joka saa aikaan sellaisen hässäkän, että siinä jää isompikin pumppu helposti kakkoseksi. Black To The Future on nelikon neljäs kudelma modaalijazzia, dubia, grimeä, free jazzia, hiphopia, etiopialaista jazzia ja afrokaribialaista musiikkia. Langat pysyvät kuitenkin käsissä, kun kahdet perkussiot virkkaavat äänimattoa tuuban ja muiden puhaltimien kanssa ja tarvittaessa Hutchingsin taidokas saksofoni tai klarinetti ottaa vaikkapa räppärin roolin.

Pitkälti lockdownissa George Floydin murhan jälkipyykeissä ja Black Lives Matter -protestien kulminaation aikaan muotoutuneella levyllä on vahva sosiopoliittinen viesti rotusorrosta ja siirtomaahistoriasta, Afrikan perinnöstä ja syntyperästä sekä muistin voimasta. Tunnelmat sinkoilevat karibialaisesta karnevaalista lontoolaisreiveihin ja Mulatu Astatken perinteeseen. Tunneskaalalla liikutaan raivosta riemuun, herkkyyteen ja toivoon. Teemoistaan huolimatta kokonaisuus ei ole masentava, vaan se tarjoilee parantavaa sielunruokaa jokaiselle kulttuurinnälkäiselle.