MIKE KENEALLY: Wooden Smoke

MIKE KENEALLY
Wooden Smoke
Exowax

On olemassa harvoja artisteja, jotka kykenevät muuntautumaan vuodesta toiseen, mutta onnistuvat kuitenkin kuin ihmeen kaupalla kuulostamaan vain ja ainoastaan itseltään. Mike Keneally kuuluu siihen vielä harvinaisempaan lajiin, joka kadehdittavasti kykenee vieläpä julkaisemaan uutta, alati uudistuvaa materiaalia likipitäen joka vuosi. Keneally ei sitäpaitsi ainoastaan uudistu, taso säilyy Wooden Smokella yhtä korkeana kuin edeltävillä julkaisuillakin, ellei korkeampana.

Wooden Smoke on saanut inspiraationsa akustisesta kitarasta, joka dominoi koko levyn yleisilmettä, alkaen heti levyn hellästi käyntiin puhaltavasta Hellosta. Vaikka kyseessä ei olekaan varsinaisesti mikään "unplugged"-kokonaisuus, säilyy tietty herkkyys läpi matkan ja voisin vaikka vannoa albumin nimeä kantavan kappaleen sähköisen kitarasoolon olevan yksi aavemaisimmista äänitetyistä hetkistä tämän vuosituhannen puolella.

Puoliksi instrumentaalibiiseistä koostuva Wooden Smoke esittelee Keneallyn taidot jälleen kerran paitsi multi-instrumentalistina myös laulajana. Tajunnanvirrassa soljuvat lyriikat henkivät surrealistisuudessaankin rauhaa, käypänä esimerkkinä mm. jo mainittu nimibiisi sekä Bags. Ja onhan asia niinkin, ettei ihmisäänen läheskään aina tarvitse muodostaa sanoja (jotka joka tapauksessa konkretisoivat) herättääkseen mielikuvia. Queenin alkuaikojen hienoimmat hetket muistoihin palauttava Boom on osoitus niin ikään kyvystä rakentaa briljantteja harmonioita laululle kuin myös vahvasti atmosfääririkas äänikuva, joka vaihtelee kuulijasta riippuen. Mike Keneally on onnistunut hivuttamaan rimaa jokaisella julkaisullaan aina hivenen korkeammalle. XTC:n Andy Partridge kuvailee ystäväänsä ja Wooden Smokea näin: "How many people do you know who can make a CD sound hand-carved?". Silläkin uhalla, että Keneally kykenisi ylittämään itsensäseuraavan kerran levyä tehdessään, joutuu allekirjoittanut jo tällä kertaa kumartamaan syvään ja antamaan mitä ansaituimman täyden arvosanan.