ROBERT RANDOLPH, JOHN MEDESKI & THE NORTH MISSISSIPPI ALLSTARS: The Word

ROBERT RANDOLPH, JOHN MEDESKI & THE NORTH MISSISSIPPI ALLSTARS
The Word
Ropeadope

Ropeadope kunnostautuu mielenkiintoisten projektien toteuttajana. The Word tuo taas yhden suurelta yleisöltä salassa pysyneen afrikkalais-amerikkalaisen tradition laajempaan tietoisuuteen. Homman nimi on sacred steel eli mustaan helluntaiseurakuntaan (Pentecostal) kuuluvan Church of Godin väkevästi bluesahtava gospel-meno, jossa pedal steel-kitara toimii solistisena instrumenttina.
Alan normeista poiketen puhtaasti instrumentaalisena pidetyllä The Wordillä steeliä riipii upeasti soittimen nuori virtuoosi, vasta vähän yli kaksikymppinen Robert Randolph. Veikkaan jätkällä tämän jälkeen riittävän maallisiakin keikkoja kirkkohommien lisäksi. Tässä hänen kanssaan soittaa sacred steel -perinteestä innostuneet John Medeski kokeilevaan funk jazziin erikoistuneesta Medeski, Martin & Woodista ja jo parilla albumillaan hurmannut North Mississippi Allstars. Yhdistelmä hitsautui yhteen kuulemma ylimaallisen nopeasti ja sen uskoo: musa kulkee erittäin luontevasti eikä sitä haksahdeta modernisoimaan tympeillä valtavirran saundeilla. Medeski suosii sähköpianoa ja urkuja NMA:n luottaessa omiin pohjois-mississippiläisiin rytmeihinsä, joiden perusta lepää sikäläisessä harvinaisuudessa eli erittäin afrikkalaisvaikutteisessa huilu/rumpu-perinteessä.
Kauttaaltaan tasokas materiaali nivoutuu parista originaalista, sacred steel -helmistä ja mississippiläisistä trad-namuista, kuten I Shall Not Be Moved, Keep Your Lamp Trimmed And Ready ja Blood On That Rock. Välillä rokataan kuin telttakokouksissa, sitten levähdetään hitaan ja syvän bluesin viilentävissä vesissä. Medeskin ja kitaristi Luther Dickinsonin Waiting On My Wings vatkaa tyrnää funkia Chris Chew'n tuhdin basson ja Cody Dickinsonin pesulaudan ärtsyn pärinän yllyttämänä.
The Word on hieno kulttuuriteko. Tähän ei voi olla ihastumatta, vaikkei tietäisi sen taustasta mitään. Sarjastamme "elävää ja vesittämätöntä bluesia Amerikan sydänmailta". Näillä eväillä meikäläinenkin on vähällä tulla uskoon.