USURPER: Cryptobeast

USURPER
Cryptobeast
Earache

Usurperiin on ollut aina jotenkin vaikea suhtautua. Bändi, joka nappaa nimensä Celtic Frostilta ja koittaa vielä kuulostaa siltä, ei ole kovin vakuuttava yhdistelmä. Kun yhtyeeseen vielä liitetään sellaiset bändit kuin Venom ja Slayer, sillä on ollut entistä enemmän työtä vakuuttaa yleisö antamaan edes mahdollisuuden.

Jos jättää yhteydet vanhan koulukunnan esikuviin huomiotta ja keskittyy puhtaasti bändin musiikillisiin ansioihin, Usurper pääsee toimimaan selvästi vakaammalla maaperällä. Jollakin tapaa yhtye pystyy poimimaan perusjuttujen parhaat puolet ja höystämään niitä pienen pienillä sovituksellisilla koukuilla. Niinpä Usurperin vallihaudoista kumpuaa varsin tylyä jytinää, jota ei voi ohittaa pelkällä olankohautuksella.

Jos kuitenkin palataan Celtic Frost -kytkentöihin, Usurperin soisi löytävän esikuvansa kaltaisen lopun aikojen dekadenssia henkivän säväyksen, joka loihti ainakin Tom G. Warriorin johtaman joukkion levyille perin synkeän, uhmakkaan ja silti tyyliä uhkuvan säväyksen.

Bändinä Usurper on mallikelpoinen metallikone. Alkuperäisen rumpalin Joe Warlordin paluu ruotuun tuo napakkuutta rytmityhmään. Uusi laulaja Dan Lawson on mies paikallaan, ja tyylillisesti hänen esityksessään on ripauksen verran Warriorille tunnusomaista nihilismiä.