WILCO: Star Wars

WILCO
Star Wars
Anti-

Vuonna 2007 internet räjähti, kun Radiohead julkaisi In Rainbows -levyn yllättäen maksa-mitä-haluat -periaatteella. Kun Wilco julkaisi heinäkuussa ”yllättäen” oman uutukaisensa ilmaiseksi, se oli hyvin tavanomainen – jopa surullinen – uutinen musiikkimedioissa vuonna 2015. Susi on huudettu, ja niin edelleen.

Tweedy-projektin keskinkertaisen Sukieraen jälkeen odotukset eivät olleet korkealla. Avauskappale, vain hieman yli minuutin kestävä, riitasointuinen EKG ilahduttaa kuitenkin jo ensikuulemalla. Spontaani ja primitiivinen tunnelma jatkuu More… ja Random Name Generator -kappaleissa, eikä hymy voi olla nousematta kasvoille. Star Warsilla Wilco on samanaikaisesti sekä ihanan setäytynyt, mutta myös liian vaihtoehtoinen soidakseen radiossa.

You Satellite on sitä, minkä Wilco osaa parhaiten: tämän levyn Bull Black Nova, johon osataan luoda juuri oikeanlainen hitaasti kasvava jännite vähillä palikoilla. Viisi minuuttia kestävä kappale saisi kestää reilusti pidempään ja sen voikin kuvitella kasvavan livenä mahtipontisiin mittoihin.

Star Wars ei ole kokonaisuutena lähelläkään Wilcon viiden tähden merkkiteoksia kuten Yankee Hotel Foxtrotia (2002), mutta sen hauskassa ja spontaanissa tunnelmassa on jotain vetoavaa kissakansitaidetta myöten.