Anssi Kelakin joutui uutta albumia työstäessään pohtimaan, onko levyjen tekemisessä enää mitään järkeä

Teksti: Timo Isoaho

Anssi Kela valmistelee seitsemättä pitkäsoittoaan. Nostalgiaa-levyn (2015) seuraaja ilmestyy ensi syksynä.

”Tuleva albumi on hyvällä mallilla. Alkuperäisenä ajatuksena oli valmistella bändilevy, ja joitakin studiosessioita olemme yhtyeen kanssa tehneetkin, mutta aivan viime aikoina olen puuhaillut musiikkia yksikseni kellarissani”, Kela kertoo.

”Albumi tulee näillä näkymin olemaan kahden eri työskentelytavan sekoitus. Käytän bändiä niissä biiseissä, joissa koen siitä olevan erityistä hyötyä, kun taas toiset kappaleet toimivat paremmin omin päin tehtynä. Tuotantoapua saan Jussi Jaakonaholta.”

Muuttuneet kuuntelutottumukset ovat mietityttäneet myös Anssi Kelaa, mutta hän pitäytyy ainakin toistaiseksi albumiformaatissa.

”Uusia biisejä on kymmenkunta, mutta kirjoitan lisää loppukevään aikana. Prosessin aikana mielessä on kieltämättä käynyt, onko pitkäsoiton tekemisessä enää mitään järkeä. Sinkkujen merkitys on korostunut, ja kun Spotifyn tilastoja katsoo, niin albumiraitoja kuunnellaan todella vähän. Tulee tavallaan tehtyä turhaa työtä”, miettii Kela.

”Toisaalta, olisihan se ahdistavaa, jos pitäisi tehdä pelkästään sinkkuraitoja. Nytkin työn alla on kappale, joka rakentuu kolmesta osasta, ja mukana on Pekka Pohjola -vaikutteista instrumentaali-tunnelmaa. Biisi ei tule soimaan radiossa, mutta pääsen toteuttamaan sen parissa erilaisia ambitioita. Juuri tä-män vuoksi tykkään edelleen albumikokonaisuudesta – saa maalailla leveällä pensselillä!”

Ennen pitkäsoittoa ilmestyy sinkkuja, ja Ilves-niminen kappale on tämän tekstin ilmestyessä jo julkaistu.

Ilves on klassinen Anssi Kela -kappale: surullinen tarina, akustinen kitara, huuliharppu ja vanhanaikainen hiphop-biitti. Palaamme siis ainakin tämän biisin ajaksi Mikan faijan BMW:n tunnelmiin.”

Haastattelu on julkaistu Soundissa 4/2018.