The Bandin rumpali–laulaja Levon Helm on kuollut

The Band -yhtyeen pitkäaikaisena rumpalina ja laulajana tutuksi tullut Levon Helm on kuollut. 71-vuotias Helm sairasti kurkkusyöpää ja hän nukkui pois kotonaan perheensä ja ystäviensä ympäröimänä. 

The Band on yksi niitä orkestereita, jotka ovat kulkeneet mukanani pitkän aikaa, 80-luvun puolesta välistä lähtien. The Bandin sydän ja sielu ei suinkaan ollut kitarasankari Robbie Robertson, eksentrinen kosketinsoitinvirtuoosi Garth Hudson, kauniilla tenorillaan häikäisevä Rick Danko tai löysin rantein loistava Richard Manuel.

The Band oli demokraattinen, nestemäinen ja tasavahvojen säveltäjien ja multi-instrumentalistien ihme, mutta sen sydän löi ja sielu lauloi rumpali Levon Helmin arkansasilaisissa raameissa. Levon Helmin äänessä, hänen mandoliinia soittavissa käsissään sekä suoraan Etelän mullasta nousseessa rummutuksessa soi kaikki, mikä on parasta siinä fuusiossa joka tapahtui amerikkalaisessa musiikissa.

Tuottaja Joe Boyd sanoi, että Levonin virveli kuulosti siltä kuin kallista pahvilaatikkoa lyötäisiin samettitohveleilla. Tässä kitetyy mielestäni se jälki, jonka Levon Helm jätti maailmaan. Hän oli aina hyvien puolella.


Teksti: Arttu Tolonen