Briteissä listattiin edesmenneen Scott Walkerin suosikkielokuvia – suomalaisia nimiä mukana

AOP

Musiikkiväen rakastama ja muun muassa David Bowien, Leonard Cohenin, Jarvis Cockerin ja Mikael Åkerfeldtin arvostama laulaja Scott Walker kuoli 22. maaliskuuta. Tieto 76-vuotiaan artistin poismenosta on otettu vastaan raskain mielin kaikkialla maailmassa, ja miehen muistoa on kunnioitettu useissa medioissa kaikenlaisilla kolumneilla, muistokirjoituksilla ja arvostuslistoilla. Yksi tällainen julkaistiin eilen British Film Instituten verkkosivuilla, ja tämä lista onkin suomalaisittain mielenkiintoista luettavaa.

Walker nimittäin listasi elokuvaistituutille vuonna 2000 omat suosikkielokuvansa, ja kuinka ollakaan, mukana on jopa kaksi suomalaista nimikettä. Molemmat ovat (arvatenkin) Aki Kaurismäen tuotoksia: Pidä huivista kiinni Tatjana (1994) ja Kauas pilvet karkaavat (1996).

Harmi kyllä listalla ei ole sen kummempia perusteluja valinnoille – ainoastaan sen verran, että yhdysvaltalaissyntyinen mutta Britteihin jo nuorena muuttanut Walker otti listalleen lähinnä eurooppalaisia elokuvia, koska ”ne häntä kiinnostavat”. Hollywood-tuotannoista mukana on sentään Martin Scorsesen Casino (1995).

Katso Walkerin koko lista täällä. Tämähän oli miellyttävä yllätys!