Brittien rockklubeissa saalisti 1970–80-lukujen vaihteessa hirviö, jonka käsittelystä vain harva selvisi ehjin nahoin

8.9.2016 14:08

Kun The Who, Led Zeppelin, Deep Purple ja vastaavat raskassarjalaiset dominoivat rockin historiankirjoitusta, tulee helposti unohtaneeksi, että Briteissä vaikutti 1970-luvulla muitakin todella, todella kovia rockbändejä. Onneksi nykyään on olemassa sosiaalinen media, jossa saattaa törmätä alla olevan esityksen kaltaisiin kultakimpaleisiin, joita voi sitten jakaa eteenpäin muidenkin arvostettavaksi.

Yksi omissa piireissään tykätty mutta laajemmassa mittakaavassa vähemmälle huomiolle jäänyt erinomainen rockbändi oli The Pirates. Merirosvoteemainen bändi oli oikeastaan jatkoa Shakin’ All Over -hitistään tunnetulle Johnny Kidd & the Piratesille, jonka suuruuden päivät sijoittuivat 1950–60-luvuille. Kidd kuoli vuonna 1966, mutta hänen taustabändinsä palasi pub rock -skenen keskelle kymmenen vuotta myöhemmin. Ja kuten alta voi nähdä, jälki oli raakaa. Hikeä, kiimaa ja rock’n’rollia löytyy niin väkevästi, että adrenaliinitasot kohoavat väkisinkin ruudun tälläkin puolen.

Yhtye levytti neljä albumia ja lopetti vuonna 1983. Kokoonpano kasasi rivinsä uudelleen vuonna 1999 ja jatkoi esiintymistä, kunnes rumpali Frank Farley joutui lopettamaan terveyssyiden vuoksi vuonna 2005. Kitaristi Mick Green kuoli viisi vuotta myöhemmin.

Entäpä tuo pörröpäinen basisti Johnny Spence? Hän majailee lähempänä kuin kenties arvaattekaan: Spence operoi tällä hetkellä suomalaisten muusikoiden kera Doctor’s Order -yhtyeessä. Spencen, Teppo Nättilän, Arto Hämäläisen ja Kimmo Oikarisen orkesteri on paraikaa jäähyväiskiertueellaan, ja seuraavat keikat näyttävät olevan 16.9. Haminan Vanhassa Työskissä ja 17.9. Helsingin Classic Cafessa. Olisikohan vanha taika yhä tallella?

Lisää luettavaa