Ilouutisia vinyylilevyjen painattamisesta haaveileville: Helsingin Levypuristamo ottaa jo tilauksia vastaan

17.11.2022 13:00

Vinyylilevyjä myydään koko ajan kiihtyvään tahtiin, mutta markkinavoimat eivät ole viime aikoina pystyneet vastaamaan kysyntään parhaalla tavalla. Pahimmillaan vinyylitehtaiden jonot ovat olleet 8–9 kuukauden luokkaa.

Nyt tilanne helpottuu ja jonot oletettavasti lyhenevät ainakin Suomessa, sillä Helsingin Levypuristamo on alkanut ottaa tilauksia vastaan – viime hetken viivästyksen jälkeen.

– Toimipaikan yllättävä vaihdos viivästytti hanketta 4–5 kuukautta, mutta onneksi Kyläsaaressa sijaitseva halli vaikuttaa toimivalta. Sijainti on keskeinen ja Lahdenväylää pitkin tänne on helppo tulla, sanoo toimitusjohtaja Lupu Pitkänen.

Otatte nyt ennakkotilauksia vastaan. Miten toiminta on lähtenyt siltä osin liikkeelle ja millainen on tehtaan kapasiteetti?

– Emme voi vielä luvata tarkkoja toimitusaikoja, mutta siitä huolimatta ennakkotilauksia on tullut oikein mukavasti sisään. Yhden kuukauden kapasiteetti yhdessä vuorossa on arviolta kolmekymmentä tuhatta levyä.

Milloin koneista putkahtaa ulos ensimmäinen vinyyli?

– Parhaassa tapauksessa eka koelevy puristetaan marras–joulukuun vaihteessa. Tehtaan varsinaisia avajaisia juhlitaan silti vasta sitten, kun ensimmäiset levyt on toimitettu asiakkaille. Olen raittiusihminen, mutta siinä kohtaa saatan jopa ”riipaista”!

Levypuristamo pyrkii hiilineutraaliin tuotantoon.

– Käytämme fossiilivapaata sähköä ja kotimaista biokaasua. Tässä touhussa kuluu valtavasti energiaa, mutta ensi vuoden alusta alkaen kierrätämme sen Helsingin kaukolämpöverkkoon. Testaamme myös biomateriaaleja perinteisen PVC-muovin vaihtoehdoksi.

Jos saisit valita vapaasti, mitkä levyt prässäisit omassa tehtaassa?

– Läpileikkaus suomalaisesta musiikista olisi suurin täyttymys. Siis se, että saisimme puristaa kaikkia kotimaisia genrejä iskelmästä äärimetalliin. Esimerkiksi joidenkin ”kadonneiden nauhojen” prässääminen ensimmäistä kertaa äänitteen muotoon on myös kiehtova ajatus, sanoo Pitkänen.

– Ja niin, nuoruuteni henkilökohtaisen musiikillisen innoittajan Markus ”Captain” Kaarlosen ja hänen Poets Of The Fall -yhtyeensä palveleminen olisi myös suuri kunnia!

Teksti: Timo Isoaho

Lisää luettavaa