J. Karjalaisen etsimä Sirkka Lautamies löytyi! – HS selvitti laulun naisen tarinan

https://www.youtube.com/watch?v=sLNhmY1gDy0

Terve, Sirkka Lautamies -kappale löytyy Karjalaisen uudelta Sä kuljetat mua -albumilta.

J. Karjalainen julkaisi Sä kuljetat mua -albumin 19. lokakuuta. Maestro puhui levystä ja sen kappaleista Soundin tuoreimmassa numerossa nostaen erityisesti esiin kappaleen Terve, Sirkka Lautamies sekä siihen liittyvän tarinan – ja etsintäkuulutti samalla laulussa esiintyvän naisen.

”Mulla on Keltaisen talon vintillä vanha herbaario, jonka olen joskus ostanut kirpputorilta. Sellainen tosi hieno ja kaunis kasvisto, jonka tekijäksi on merkitty: Sirkka Lautamies, kesäkuu 1925, Pyterlahti. Ajattelin, että vau, tästä saisi tosi mystisen biisin”, Karjalainen kertoi Ville Hartikaisen haastattelussa.

”Lautamiehen kasvit tekivät muhun ison vaikutuksen, vaikka mahdollisesti hän onkin ne pitkin hampain kesälomallaan kerännyt. Nyt odottaisikin, että Vironlahden suunnalta tulisi yhteydenotto, että Sirkka Lautamies oli meidän isoisoäiti tai jotain muuta. Haluaisin kuulla, miten hänen tarinansa jatkui.”

Nyt Helsingin Sanomat on selvittänyt, miten tarina jatkuu ja löytänyt tämän mystisen kasvinkeräilijän perheen. Helsingin Sanomien selvityksen mukaan Sirkka-Liisa Lautamies syntyi vuonna 1912 ja vietti lapsuutensa kesät isovanhempiensa luona Virolahdella. Karjalaiselle päätyneen herbaarion kasvit Sirkka keräsi siis ollessaan 13-vuotias.

Sairaanhoitajaksi kouluttautunut Lautamies tapasi tulevan aviomiehensä Uuno Hietasen Laihialla, jonne Sirkka oli saanut komennuksen tulirokkoepidemian vuoksi. Vuonna 1941 hänestä tuli Sirkka Hietanen ja lapsia pariskunnalle syntyi kahdeksassa vuodessa viisi. Sirkka Lautamies kuoli 90-vuotiaana vuonna 2002.

Sirkan lapset muistavat äitinsä lapsirakkaana, vaatimattomana ja huumorintajuisena. Hän arvosti luontoa ja sen kauneutta, viihtyi sienimetsässä ja harrasti nuorempana valokuvausta. Myös käsitöistä pitänyt Sirkka virkkasi pitsiliinoja viimeisiin vuosiinsa asti. Äitinsä tarinaa kertoivat Sirkan lapsista vanhin, Liisa Hietanen, ja nuorin, Marja Laine. Lue Sirkka Lautamiehen koko tarina täältä.

”Jälleen kerran totuus on tarua ihmeellisempää. Sirkan elämässä, niin kuin tietysti meistä jokaisen, olisi aiheita moniin lauluihin, iloisiin ja surullisiin”, J. Karjalainen kommentoi Helsingin Sanomille.

”On kiva tietää, että hän sai elää pitkän ja hyvän elämän.”

Karjalainen aloittaa Sä kuljetat mua -levyn syyskiertueen tiistaina 6. marraskuuta Helsingin Tavastialta. Laulaja yhtyeineen nousee loppuvuoden aikana lavoille lisäksi Jyväskylässä, Turussa, Helsingin Kulttuuritalolla sekä Tampereella.