Kaikuja viiden vuosikymmenen takaa: Frank Zappan arkistoista löytyi levyllinen ennen julkaisematonta materiaalia, kuuntele maistiainen

Funky Nothingness julkaistaan kesällä.
24.4.2023 09:37

Frank Zappan arkistoista on löytynyt levyllinen vuonna 1970 äänitettyä ennen julkaisematonta materiaalia. Löydökset on koottu Frank Zappan pojan Ahmet Zappan ja Zappa-historioitsija Joe Traversin toimesta Funky Nothingness -levyksi, joka näkee päivänvalon 30. kesäkuuta. Levyltä on nyt julkaistu maistiaisena kappale Work With Me Annie/Annie Had a Baby.

Ahmet Zappan ja Joe Traversin julkaiseman tiedotteen mukaan tuntemattomasta syystä hyllytetty materiaali oli tarkoitettu jatkoksi Zappan vuoden 1969 Hot Rats -sooloalbumille. Äänityssessioissa olivat mukana muun muassa Mothers of Inventionin Ian Underwood, Hot Ratsillä soittanut viulisti Don ”Sugarcane” Harris sekä Wrecking Crew -basisti Max Bennett. Funky Nothingnessin kappaleet miksattiin, mutta ne jäivät lopulta julkaisematta – sen sijaan Zappa äänitti ja julkaisi samana vuonna Chunga’s Revenge -albumin ja työsti myös 200 Motels -elokuvaprojektia.

”On harvinaista löytää näin paljon musiikkia yhdestä sessiosta, joka on pysynyt näin kauan julkaisemattomana. Yleensä arkistot ovat täynnä erilaisia sovituksia vanhoista kappaleista, joita on äänitetty keikoilla tai studiossa eri kokoonpanojen kanssa, mutta täysin uudet alkuperäissävellykset ovat harvinaista herkkua, varsinkin Zappan kultaisilta vuosilta. Funky Nothingness jatkaa siitä mihin Hot Rats jäi ja näyttää Zappan rakkauden rhythm ’n’ bluesia kohtaan. Tähän sekoittuu rockia, jazzia ja klassista musiikkia tavalla, jota voi kuvailla ainoastaan zappamaiseksi”, Travers toteaa.

Lisää luettavaa