Karu esimerkki koronan vaikutuksesta tapahtuma-alaan: Live Nationin liikevaihto romahti 98 prosenttia

Tapahtumajärjestähän tulot olivat vuoden toisella neljänneksellä vain murto-osan edellisvuoteen verrattuna.

Keväällä alkanut koronapandemia ja sen myötä voimaan tulleet yleisötapahtumien rajoitukset ja täyskiellot ovat iskeneet musiikkialaan todella voimakkaasti. Koronan vaikutukset näkyvät karulla ja konkreettisella tavalla esimerkiksi maailman suurimpiin tapahtumajärjestäjiin kuuluvan Live Nationin tuoreessa talousraportissa, jossa se kertoo liikevaihtonsa tippuneen kuluvan vuoden toisella neljänneksellä kaikkiaan 98 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Vuonna 2019 Live Nationin keikkajaosto tuotti toisella neljänneksellä noin kaksi ja puoli miljardia dollaria, mutta tänä vuonna vastaava luku oli 141,8 miljoonaa eli vain 5 prosenttia viime vuoden luvusta. Lipunmyynnin osalta yhtiö teki viime vuonna voittoa 371 miljoonaa dollaria, mutta tänä vuonna tehtiin tappiota 86 miljoonaa dollaria, koska Live Nation on joutunut maksamaan lipunostajille korvauksia peruuntuneista keikoista ja tapahtumista. Lisäksi liikevaihtoa laskee entisestään esimerkiksi peruuntumisten johdosta menetetyt sponsoritulot.

Live Nation järjesti viime vuoden toisella neljänneksellä yksin Pohjois-Amerikassa yli 7 200 konserttia, kun tänä vuonna vastaava luku oli 24. Euroopassa tilanne oli vain hieman parempi; konsertteja järjestettiin viime vuonna reilut 3 300, kun tänä vuonna niitä oli 131.

”Viimeisten kolmen kuukauden ajan ykkösprioriteettimme on ollut vahvistaa talouttamme ja varmistaa, että meillä on tarpeeksi likviditeettiä ja joustoa, jotta selviämme läpi pitkien keikattomien jaksojen läpi. Odotuksemme on, että tapahtumia päästään järjestämään täydessä mittakaavassa kesällä 2021 ja lipunmyynti kiihtyy näitä tapahtumia edeltävillä neljänneksillä”, toteaa Live Nationin toimitusjohtaja Michael Rapino kommentoi

Live Nationin taloustilanteesta uutisoi muun muassa Rolling Stone -lehti.