Kiinnostaako Stadin diskohistoria? Hieno kirjaprojekti kaipaa mesenaatteja

Mikko Mattlar teki vuosina 2014-2015 Stadin diskohistoria -sarjaa Radio Helsinkiin. Nyt aihe saa jatkoa kirjan muodossa.

Tutkija, toimittaja ja dj Mikko Mattlar on koonnut kirjan diskojen ja dj-alan varhaisvaiheista Helsingin seudulla. Vuosien 1966 ja 1988 välistä aikaa kartoittava Stadin diskohistoria koostuu vajaasta 60 tiskijukkahaastattelusta, vanhoista lehtijutuista ja mainoksista, takavuosien helsinkiläisdiskojen biisilistoista ja vanhoista valokuvista tiskijukkien ja diskojen omista arkistoista.

Mikko Mattlar kerää mesenaatti.me -sivustolla joukkorahoituskampanjalla varoja teoksen painokulujen ja kuvien julkaisuoikeuksien kattamiseksi.

Kirja pohjautuu osittain Radio Helsingissä 2014–15 pyörineeseen Stadin diskohistoria -ohjelmaan, mutta puolet kirjan haastatteluista on ennenjulkaisemattomia, kerrotaan Mesenaatti-sivun kuvauksessa. Kirja kattaa sekä valtavirran että marginaalisemman dj-toiminnan varhaishistorian Helsingin seudulla. Diskohittien, purkan ja jytän lisäksi Helsingin yössä soivat aikoinaan soul, reggae, kantri, hiphop, syntikkapop, 50-luvun rock’n’roll ja vaihtoehtorock. Tapahtumien keskeisiä paikkoja ovat Bottan, KY:n ja Tavastian kaltaiset yöelämän kestosuosikit sekä toisaalta jo unohduksiin painuneet diskot kuten Sven Tuuva, Monopoli, Mobile, Helsinki Club, Pontus, Senaattori ja Silvernight.

Kyseessä on takuulla kiinnostava katsaus suomalaisen musiikki- ja ravintolaelämän historiaan. Suosittelemme siis vahvasti mesenointia hankkeen edistämiseksi!

Mikko Mattlar on tuttu kirjoittaja Soundinkin sivuilta, viime vuonna hän kirjoitti Rakkauden rajamailla -sarjan Love Recordsin erikoisemmista julkaisuista.